REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky s omáčkou Poděbradka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Inspiraci na tento recept jsme našli na internetu na YOU TUBE kanálu Když Vaří Babička. Vyzkoušeli jsme ho, mírně upravili a tak vznikl tento recept na velmi chutné vepřové kostky utopené ve smetanovo-paprikové omáčce, nastavené mrkví a hráškem. Ideální je tento pokrm připravovat v tlakovém hrnci.


Ingredience:
1 kgvepřového plecka
25-30 gmásla
1 ksvelké cibule nebo dvě menší
1 ksmrkve
1 plechovka (200 g)sterilovaného hrášku
1 kelímeksladké smetany 12 %
1-2 lžícehladké mouky
1 vrchovatá lžícemleté sladké papriky
1 lžičkachilli koření
1-1,5vody
rostlinný olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném másle, ke kterému jsme přidali pár kapek rostlinného oleje, orestujeme na drobno pokrájenou cibuli
  2. Přidáme na kostky pokrájené maso (kdo má rád i s tučnější částí, kdo nemá tučné rád, odkrojí tučnou část, ale dá ji do hrnce pro budoucí chuť pokrmu, po uvaření lze tučné vyhodit) maso necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme ho a okořeníme pepřem
  3. Po chvíli do hrnce nasypeme sladkou mletou papriku, promícháme, zalijeme teplou vodou, vody dáme tolik, aby bylo maso téměř úplně potopené, zaklopíme a dusíme doměkka (pokud budeme pokrm připravovat v tlakovém hrnci, hrnec uzavřeme a opět dusíme doměkka)
  4. Jakmile je maso téměř úplně měkké (kdo dal do hrnce i tlustou část, tak ji vytáhne), hodíme do hrnce očištěnou, na drobné kostičky, pokrájenou mrkev a vyklopíme konzervu sterilovaného hrášku bez nálevu a přidáme i lžičku chilli koření (pokud vaříme v tlakovém hrnci, nejprve odpustíme páru, pak hrnec opatrně otevřeme)
  5. Po krátkém provaření do hrnce nalijeme smetanu, po chvíli omáčku ještě zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
  6. Vaříme posledních 10 až 15 minut, ochutnáme, případně omáčku dosolíme a okořeníme dle chuti pepřem, necháme již jen krátce probublat. Omáčka by měla být hustější, smetanová, mírně pikantní, ale ne ostrá!
Doporučení:

Jako přílohu doporučujeme těstoviny nebo houskový knedlík, ale i různě upravené brambory se k tomuto pokrmu docela hodí.

Poznámka:

Jde o velikou dobrotu! Příště ale zkusíme ještě do základu k masu přidat bobkový list a pár kuliček černého pepře a nového koření, omáčka kořením jistě dostane další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy