REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky s omáčkou Poděbradka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Inspiraci na tento recept jsme našli na internetu na YOU TUBE kanálu Když Vaří Babička. Vyzkoušeli jsme ho, mírně upravili a tak vznikl tento recept na velmi chutné vepřové kostky utopené ve smetanovo-paprikové omáčce, nastavené mrkví a hráškem. Ideální je tento pokrm připravovat v tlakovém hrnci.


Ingredience:
1 kgvepřového plecka
25-30 gmásla
1 ksvelké cibule nebo dvě menší
1 ksmrkve
1 plechovka (200 g)sterilovaného hrášku
1 kelímeksladké smetany 12 %
1-2 lžícehladké mouky
1 vrchovatá lžícemleté sladké papriky
1 lžičkachilli koření
1-1,5vody
rostlinný olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném másle, ke kterému jsme přidali pár kapek rostlinného oleje, orestujeme na drobno pokrájenou cibuli
  2. Přidáme na kostky pokrájené maso (kdo má rád i s tučnější částí, kdo nemá tučné rád, odkrojí tučnou část, ale dá ji do hrnce pro budoucí chuť pokrmu, po uvaření lze tučné vyhodit) maso necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme ho a okořeníme pepřem
  3. Po chvíli do hrnce nasypeme sladkou mletou papriku, promícháme, zalijeme teplou vodou, vody dáme tolik, aby bylo maso téměř úplně potopené, zaklopíme a dusíme doměkka (pokud budeme pokrm připravovat v tlakovém hrnci, hrnec uzavřeme a opět dusíme doměkka)
  4. Jakmile je maso téměř úplně měkké (kdo dal do hrnce i tlustou část, tak ji vytáhne), hodíme do hrnce očištěnou, na drobné kostičky, pokrájenou mrkev a vyklopíme konzervu sterilovaného hrášku bez nálevu a přidáme i lžičku chilli koření (pokud vaříme v tlakovém hrnci, nejprve odpustíme páru, pak hrnec opatrně otevřeme)
  5. Po krátkém provaření do hrnce nalijeme smetanu, po chvíli omáčku ještě zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
  6. Vaříme posledních 10 až 15 minut, ochutnáme, případně omáčku dosolíme a okořeníme dle chuti pepřem, necháme již jen krátce probublat. Omáčka by měla být hustější, smetanová, mírně pikantní, ale ne ostrá!
Doporučení:

Jako přílohu doporučujeme těstoviny nebo houskový knedlík, ale i různě upravené brambory se k tomuto pokrmu docela hodí.

Poznámka:

Jde o velikou dobrotu! Příště ale zkusíme ještě do základu k masu přidat bobkový list a pár kuliček černého pepře a nového koření, omáčka kořením jistě dostane další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy