Inspiraci na tento recept jsme našli na internetu na YOU TUBE kanálu Když Vaří Babička. Vyzkoušeli jsme ho, mírně upravili a tak vznikl tento recept na velmi chutné vepřové kostky utopené ve smetanovo-paprikové omáčce, nastavené mrkví a hráškem. Ideální je tento pokrm připravovat v tlakovém hrnci.
Ingredience:
1 kg | vepřového plecka |
25-30 g | másla |
1 ks | velké cibule nebo dvě menší |
1 ks | mrkve |
1 plechovka (200 g) | sterilovaného hrášku |
1 kelímek | sladké smetany 12 % |
1-2 lžíce | hladké mouky |
1 vrchovatá lžíce | mleté sladké papriky |
1 lžička | chilli koření |
1-1,5 | vody |
rostlinný olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na rozpuštěném másle, ke kterému jsme přidali pár kapek rostlinného oleje, orestujeme na drobno pokrájenou cibuli
- Přidáme na kostky pokrájené maso (kdo má rád i s tučnější částí, kdo nemá tučné rád, odkrojí tučnou část, ale dá ji do hrnce pro budoucí chuť pokrmu, po uvaření lze tučné vyhodit) maso necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme ho a okořeníme pepřem
- Po chvíli do hrnce nasypeme sladkou mletou papriku, promícháme, zalijeme teplou vodou, vody dáme tolik, aby bylo maso téměř úplně potopené, zaklopíme a dusíme doměkka (pokud budeme pokrm připravovat v tlakovém hrnci, hrnec uzavřeme a opět dusíme doměkka)
- Jakmile je maso téměř úplně měkké (kdo dal do hrnce i tlustou část, tak ji vytáhne), hodíme do hrnce očištěnou, na drobné kostičky, pokrájenou mrkev a vyklopíme konzervu sterilovaného hrášku bez nálevu a přidáme i lžičku chilli koření (pokud vaříme v tlakovém hrnci, nejprve odpustíme páru, pak hrnec opatrně otevřeme)
- Po krátkém provaření do hrnce nalijeme smetanu, po chvíli omáčku ještě zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
- Vaříme posledních 10 až 15 minut, ochutnáme, případně omáčku dosolíme a okořeníme dle chuti pepřem, necháme již jen krátce probublat. Omáčka by měla být hustější, smetanová, mírně pikantní, ale ne ostrá!
Jako přílohu doporučujeme těstoviny nebo houskový knedlík, ale i různě upravené brambory se k tomuto pokrmu docela hodí.
Poznámka:Jde o velikou dobrotu! Příště ale zkusíme ještě do základu k masu přidat bobkový list a pár kuliček černého pepře a nového koření, omáčka kořením jistě dostane další chuťový rozměr.