Rozklepaný plát vepřové kýty potřený směsí z másla, cibulky, žampionů, vajec, soli, pepře a sterilované kapie, zamotaný do tvaru rolády, zajištěný provázkem, roláda pak upečená do měkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá zahuštěnou omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové kýty |
6 ks | žampionů |
2 ks | vejce |
1 ks | cibule |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | sterilované kapie |
1 lžíce | sádla |
voda nebo vývar | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
provázek na zamotání rolády |
Postup:
1. Z vepřové kýty vytvoříme plát tak, že ji nakrájíme na plátky, přičemž je nedokrojíme a pak maso rozklepeme
2. Osolíme, opepříme a potřeme směsí, kterou jsme si připravili z másla, cibulky, žampionů, vajec, soli, pepře a sterilované kapie
3. Roládu svineme, zadrezírujeme (zavážeme) provázkem a zprudka opečeme na sádle
4. Pak ji dáme do pekáčku, podlijeme vodou, či vývarem, přidáme máslo a pečeme zvolna, tak na 180-190 °C do měkka
5. Když je maso měkké, přilijeme trochu vývaru, necháme zredukovat a zaprášíme hladkou moukou, provaříme 5 minut.
Podáváme například s novým opečeným bramborem a zelným salátem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika