Podlité vodou pak podušené plátky vepřové plece, servírované s omáčkou z výpeku s vložkou hub a koleček klobásky, spolu s rýží ochucenou hráškem.
Ingredience:
Na maso a omáčku: | |
500 g | vepřové plece |
200 g | hub (měla jsem mražené) |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | hořčice |
1 ks | nožička dobré klobásky |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | cibule |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na hráškovou rýži: | |
280 g | rýže |
40 g | sterilovaného hrášku |
40 g | cibule |
20 g | rostlinného oleje |
několik kuliček nového koření | |
několik kusů hřebíčku | |
bobkový list | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, osolíme, opepříme a protáhneme v hladké mouce
2. V hrnci rozpálíme sádlo, plátky opečeme zprudka z obou stran a poté vyjmeme
3. Ve výpeku osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme pokrájenou klobásku, utřený česnek, hořčici a zarestujeme
4. Maso vložíme zpět, přidáme houby, podlijeme vodou do 2/
3 masa a dusíme doměkka cca 1 hodinu, během dušení maso obracíme a doléváme podle potřeby vodu
5. Jednotlivé porce masa přelité omáčkou podáváme v tomto případě s hráškovou rýží.
Příprava hráškové rýže:
1. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme, pak přidáme propláchnutou a důkladně okapanou rýži, chvíli ji restujeme
2. Rýži zalijeme teplou vodou, musí být úplně potopená (tak 1-2 cm nad povrchem), přidáme sůl, koření a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud se voda nevypaří, během dušení rýži nemícháme!
3. Po uvaření do rýže zamícháme sterilovaný hrášek.
Recept na “Vepřová plec na houbách” je ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Vepřová plec na houbách, houskový knedlík
Vepřová plec se šabateckou slaninou, bramborový knedlík, špenát