Na česneku a kmínu v troubě pomalu pečená vepřová plec s kůží. Podávaná se zelím z vařené červené řepy.
Ingredience:
1 kg | vepřového plecka s kůží bez kosti |
6 ks | stroužků česneku |
2 ks | cibule |
3 lžíce | sádla |
2 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | celého kmínu |
voda na podlévání | |
sůl | |
Na zelí z červené řepy: | |
700 g | červené řepy (cca 5 ks) |
1 lžíce | sádla nebo oleje |
2 lžičky | solamylu |
1 ks | cibule |
50 ml | vody |
Podle chuti a potřeby: | |
krystalový cukr | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Maso omyjeme, osušíme
2. Ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a okmínujeme
3. Vložíme do pekáčku, přidáme sádlo a na kostičky pokrájenou cibuli
4. Podlejeme trochou vody a přiklopíme
5. Pečeme hodinu v troubě na 200 °C
6. Během pečení podléváme vodou a přeléváme výpekem
7. Kůži nařízneme ostrým nožem do mřížky
8. Po hodině sundáme poklici, teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme ještě cca hodinu – nezapomeneme otáčet a podlévat
9. Je-li maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple
10. Výpek přecedíme a necháme trochu zredukovat.
Příprava zelí:
1. Den předem si uvaříme řepu do měkka
2. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
3. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu
4. Podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
5. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.