Opečené plátky vepřové pečeně (kotlety) i s kostí, chvíli podušené v ostré cibulové omáčce z výpeku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky vepřové pečeně i s kostí (kotlety) |
1 ks | cibule |
2 ks | malé sušené chilli papričky |
1/2 ks | kostky hovězího bujónu |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | worcesterské omáčky |
1 lžíce | čerstvě nastrouhaného křenu |
2-3 dcl | horké vody |
čerstvě namletý barevný pepř | |
bylinková sůl | |
olej | |
solamyl a studená voda na zahuštění omáčky |
Postup:
1. Kotlety ze dvou třetin odkrojíme od kosti, ale jen tak, aby kost vždy zůstala u masa, mírně je naklepeme a po okrajích nařízneme, aby se nám nekroutily
2. Maso z obou stran osolíme bylinkovou solí a okořeníme čerstvě namletým pepřem (můžeme i mírně posypat grilovacím kořením), zprudka, na hlubší, větší, ale rovné pánvi, vepřové opečeme na rozpáleném oleji, aby se nám zatáhlo a získalo pěknou strukturu zlatavé barvy po opékání
3. Opečené maso na chvíli vytáhneme z pánve, do výpeku přihodíme rozdrobené chilli papričky, nasypeme na kolečka nakrájenou cibuli a orestujeme ji
4. Kotlety vrátíme zpět do pánve, podlijeme je horkou vodou, přidáme rozdrobenou kostku bujónu, nadrobno nasekaný, nebo raději nastrouhaný křen a necháme na mírném zdroji tepla, přikryté, chvíli probublávat
5. Vše osolíme, okořeníme pepřem a zakápneme worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou, teď již nezaklopené malou chvíli povaříme, aby se worcester vyvařil a spojily všechny chutě
6. Nakonec omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným v opravdu malém množství studené vody, provaříme a můžeme podávat.