Recept na vepřovo svíčkovou, tedy tzv. panenskou, což je část masa, která leží uvnitř pod žebry směrem ke hřbetní kosti po délce vepřové pečínky. Je to nejkvalitnější část věpřového, malý, ale výtečný váleček masa, který budeme podle tohoto receptu péct.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
500-600 g | panenské - vepřové svíčkové |
100 g | kořenové zeleniny |
30 g | slaniny |
30 g | másla |
15 g | mouky |
1/8 l | smetany |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vepřovou panenskou osolíme, okořeníme pepřem a protáhneme na několika místech klínky slaniny
- Na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle, na ni vložíme prošpikovanou svíčkovou
- Pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C za občasného přelévání šťávou a podlévání vodou, doměkka, pečeme po obou stranách!
- Maso vytáhneme, uchováme v teple, šťávu zahustíme a dochutíme kyselou smetanou ve které zrozmícháme mouku
- Váleček vrátíme do omáčky prohřát
- Panenskou servírujem nakrájenou na plátky a přelitou procezenou omáčkou, ovšem pokud ji nechcete rustikální, pak ji necedíme!
Šťávu lze daké dochutit místo smteny rajskými jablíčky, které se 15 minut nechají v omáčce rozkrájené péct spolu s masem, pak se omáčka přecedí, zapráší moukou a nechá ještě chvíli povařit. K masu se hodí rýže, těstoviny apod.