V bylinkách naložená vepřová panenka, zprudka opečená na pánvi, pak zabalená do listového těsta obložená chvíli podušeným ochuceným špenátem, plátky schwarzwaldské šunky a slaniny, nakonec upečená v troubě.
Ingredience:
asi 300 g | vepřové panenky |
asi 200 g | listového těsta |
asi 300 g | listového špenátu |
5 ks | plátků schwarzwaldské šunky |
5 ks | plátků slaniny |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 ks | malé cibule |
bylinky na naložení masa | |
vajíčko na potření | |
olej | |
papír na pečení nebo tuk na plech, mouka na pomoučení pracovní plochy | |
sůl |
Postup:
1. Špalíček masa si naložíme do trochy oleje, maso ještě opepříme sečuánským pepřem a obložíme několika stonky tymiánu a koriandru, dáme odležet alespoň na hodinku, pak panenku zprudka ze všech stran opečeme, nezapomeneme ji osolit
2. Připravíme si špenát; na troše oleje si zpěníme cibuli, pak přidáme česnek a nakonec listy špenátu, orestujeme a osolíme
3. Rozválíme na obdélník listové těsto a poklademe slaninou a šunkou, na to rozložíme špenát a opečenou panenku v celku
4. Srolujeme a lehce těsto na vrchu nakrojíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova, tedy asi 25 minut na 180 °C.
Jako přílohu jsem volila bramborové pyré a hříbkovou omáčku.
Poznámka:Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka receptu i fotografie: Tereza Buranská
Vepřová panenka se sýrovou nádivkou
Vepřová panenka v bylinkové krustě a hranolky z červené řepy