Vepřová panenka upečená na orestované zelenině spolu s houbami, obalená v koření, bylinkách a nakonec i ve slaninové košilce, servírovaná nejlépe s bramborovou kaší.
Ingredience:
400 g | vepřové panenky |
200 g | slaniny |
6 ks | malých žampionů |
2 ks | cibule |
1 ks | větší mrkve |
1/4 ks | celeru |
0,5 l | vývaru |
2 dl | červeného vína |
bylinkové koření | |
cukr dle chuti | |
barevný pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na troše oleji zesklovatíme cibulku, přidáme na drobno nakrájenou slaninu (jen 3 plátky – zbytek použijeme na panenku) a restujeme do zlata
2. Pak přidáme nasekaný česnek, na nudličky nakrájenou mrkev (použijeme jen půlku, druhá půlka půjde k masu), půlku dávky celeru, též na nudličky a žampiony na čtvrtky, restujeme asi 10 minut, pak zalijeme vývarem, přiklopíme a vaříme do měkka
3. Připravíme si zapékací mísu s poklopem a vymažeme máslem
4. Panenku obalíme v bylinkovém koření a rozdrceném pepři, zprudka osmahneme na oleji a obalíme ji do slaniny, přendáme do mísy, pokapeme olejem, přidáme cibuli, druhý díl mrkve a celeru a navrch dáme pár oříšků másla
5. Přiklopíme a dáme péci na 200 °C asi 20 minut
6. Po upečení vyjmeme ze zapékací mísy maso a všechen zbytek vlijeme do omáčky, omáčku provaříme a zahustíme, dochutíme solí, pepřem a cukrem
7. Na talíř zdobíme nejprve kaši, maso na plátky a na každou porci dáme pár nudliček restované zeleniny a žampiony, přelijeme omáčkou a sypeme petrželkou.
Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka textu i fotografie: Tereza Buranská