Opečená vepřová panenka servírovaná podlitá pikantní omáčkou z blum a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1 ks | větší vepřové panenky |
1 ks | kostky drůbežího vývaru |
3 dl | sladkého červeného vína |
300 g | blum |
2 lžíce | rybízové marmelády |
1 lžička | škrobové moučky |
1 lžička | mletého zázvoru |
mletý pepř | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Vepřovou panenku odblaníme, opláchneme, osušíme a svážeme provázkem do válečku
2. Smícháme 2 lžíce oleje s na jemno mletým zázvorem a 1 lžičkou mletého pepře, pak touto směsí panenku potřeme a necháme ji v chladu nejméně 2 hodiny odležet (nejlépe přes noc)
3. Odleželé maso osolíme, zprudka opečeme ze všech stran dozlatova na rozehřátém oleji, pak maso přeložíme do pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a troubu vypneme
4. Do pánve s výpekem z masa vmícháme marmeládu, víno, kostku vývaru rozmíchanou v 1 dl vody, vypeckované na menší kousky nakrájené blumy a povaříme asi 10 minut, dokud blumy nezměknou, pak zahustíme škrobem rozmíchaným v troše vody, osolíme, opepříme a krátce povaříme
5. Maso zbavíme provázku, nakrájíme, rozdělíme spolu s omáčkou na talíře a podáváme s opečenými bramborami.