Klasika české kuchyně, opečené a pak podušené vepřové maso zalité omáčkou z výpeku.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové panenky |
500 ml | hovězího vývaru |
1 lžíce | worcesterské omáčky |
1 lžíce | rostlinného oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžička | drceného kmínu |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
čerstvě namletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vepřovou panenku svážeme kuchyňským provázkem, aby při krájení držela tvar, maso osolíme a okořeníme pepřem
2. Do hrnce nalijeme olej a zprudka na něm opečeme maso, aby se zatáhlo
3. Opečenou panenku vytáhneme z oleje, přidáme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a podrcený kmín, maso vrátíme do základu a vše zalijeme hovězím vývarem
4. Maso necháme asi 15 minut dusit na mírném plameni
5. Hotovou panenku vyjmeme, přidáme zlatavou jíšku a necháme povařit
6. Šťávu ještě dochutíme worcesterskou omáčkou a propasírujeme ji přes jemné sítko
7. Panenku nakrájíme na plátky a servírujeme podlitou omáčkou.
Stejným způsobem můžeme připravit i omáčku z jiného masa, krůtího, hovězího či z vepřové plece. Vývar můžeme částečně nahradit červeným vínem.
Poznámka:Jako další příloha k tomuto pokrmu se hodí celerové pyré.