Podobně, jak se připravují plátky hovězího klasicky, jako ptáčky, nebo pro líné hospodyně rozlítaně, tedy tzv. rozlítané ptáčky, lze podusit stejně i plátky vepřové kýty. Jde o stejně chutný pokrm i když z vepřového masa a ještě ušetříte!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky vepřové kýty |
3 ks | natvrdo uvařená vejce |
1 ks | cibule |
1 ks | klobásky |
1 ks | kyselé nakládané okurky |
50 g | slaniny |
mouka na zahuštění | |
vývar nebo voda | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Plátky vepřové kýty naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem.
- Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme společně v hrnci s trochou oleje.
- Na cibulový základ vložíme plátky masa, necháme je zatáhnout z obou stran.
- Podlijeme vývarem nebo vodou, dusíme doměkka.
- Maso vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v troše studené vody, důkladně provaříme, dle chuti dosolíme.
- V této fázi přidáme do omáčky na kolečka nakrájenou klobásku a na kostičky okurku a dvě vejce, třetí si necháme na ozdobu.
- Prohřejeme, vrátíme zpět maso, jednotlivé porce servírujeme ozdobené kolečky vejce například spolu s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Pokud použijete tlakový hrnec, dá se tento pokrm připravit do 30 minut!