Další z vyzkoušených velikonočních receptů, v tomto případě, na klasický velikonoční věnec připravený z polohrubé mouky Pernerka.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky Pernerka |
80 g | másla |
60 g | cukru |
20 g | droždí |
1 sáček | vanilkový cukr |
250 ml | mléka (vlažného) |
1 ks | vejce + vejce na potření |
1/2 lžičky | soli |
citronová kůra z jednoho citronu | |
mandle | |
rozinky |
Postup:
- Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
- Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
- Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.
Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný. K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne.
Poznámka:Recept k článku: Dopřejte si letos velikonoční dobroty obohacené o potřebnou vlákninu
zdroj: www.pernerka.cz