REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnce s vajíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené velikonoční věnce doplněné o vejce uvařená natvrdo. Tradiční velikonoční pečivo které skvěle doplní sváteční stůl obložený velikonočními dobrotami.


Ingredience:
500 gpšeničné chlebové mouky
100 gcukru moučka
100 gHery máslová příchuť
42 gčerstvého droždí nebo sušené droždí
300 mlpolotučného mléka
2 ksvejce
špetka soli
Ostatní:
1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
6 ksbarevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
barevné cukrové sypání

Postup:
  1. Mléko spolu s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřívejte, dokud se Hera nerozpustí, nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná
  2. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí, nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny
  3. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem, přidejte vejce a mléko s kváskem, nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto
  4. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte 1 hodinu kynout
  5. Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na šest stejných dílů a potom ještě každý díl napůl
  6. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm, propleťte je a spojte do věnce, tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců
  7. Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další 1 hodinu kynout na plechu
  8. Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem
  9. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce
  10. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním
  11. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 – 25 minut.
Poznámka:

Zdroj: www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy