REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční sypané preclíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené sladké preclíky z kynutého těsta sypané mákem a hrubým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
450 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmásla
50 gdroždí
150 mlmléka
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
2 ksžloutků
2 ksvajec
1 ksvanilkového cukru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
mák a hrubý cukr na posypání

Postup:

1. Rozdrobené droždí smícháme se lžící cukru, přidáme polovinu vlažného mléka, dvě lžíce hladké mouky, rozšleháme a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky a necháme ho teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou hladkou mouku, přidáme krupicový i vanilkový cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, rozklepnutá vejce, špetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zlehka propracujeme, pak přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut na teplém místě kynout 3. Vykynuté těsto rozkrájíme na 20 kousků, každý rozválíme na pramen, který rozkrájíme na 3 díly, spleteme do copánku dlouhého asi 25 cm, pak copánky na plechu stočíme do tvaru preclíků a na teplém místě necháme 20 minut kynout
4. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vejcem, polovinu preclíků posypeme mákem a druhou polovinu hrubým cukrem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 12 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy