REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční sypané preclíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené sladké preclíky z kynutého těsta sypané mákem a hrubým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
450 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmásla
50 gdroždí
150 mlmléka
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
2 ksžloutků
2 ksvajec
1 ksvanilkového cukru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
mák a hrubý cukr na posypání

Postup:

1. Rozdrobené droždí smícháme se lžící cukru, přidáme polovinu vlažného mléka, dvě lžíce hladké mouky, rozšleháme a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky a necháme ho teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou hladkou mouku, přidáme krupicový i vanilkový cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, rozklepnutá vejce, špetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zlehka propracujeme, pak přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut na teplém místě kynout 3. Vykynuté těsto rozkrájíme na 20 kousků, každý rozválíme na pramen, který rozkrájíme na 3 díly, spleteme do copánku dlouhého asi 25 cm, pak copánky na plechu stočíme do tvaru preclíků a na teplém místě necháme 20 minut kynout
4. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vejcem, polovinu preclíků posypeme mákem a druhou polovinu hrubým cukrem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 12 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy