Sladký svícen z upleteného tvarohového těsta upečeného v troubě dozlatova, vhodný jako dekorace na velikonoční stůl, která se po svátcích nakrájí a sní ke kávičce.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | rostliného tuku (másla) |
250 g | tvarohu |
150 g | moučkového cukru |
150 g | rozinek |
125 g | nasekaných vlašských ořechů |
100 g | kandované citrónové kůry |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | prášku do pečiva |
1 lžíce | rumu |
2 ks | vejce |
špetka soli | |
pečicí papír | |
máslo na potírání | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Rozinky omyjeme a necháme okapat, mezi tím na jemno nakrájíme kandovanou citrónovou kůru
2. V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk, vypracujeme hladké těsto do kterého nakonec přimícháme rozinky, ořechy a kandovanou citrónovou kůru
3. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě přibližně půl hodiny odležet
4. Těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozdělíme na tři části, uválíme dlouhé provazy, které pak spleteme dohromady
5. Pletenec přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a smotáme ho do tvaru svícnu, konce spojíme
6. V předem předehřáté troubě na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu, během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem
7. Po upečení svícen necháme vychladnout, znovu ho pocukrujeme, postavíme na stůl, dozdobíme květy a doplníme svíčkou.