REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční pečený tvarohový svícen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký svícen z upleteného tvarohového těsta upečeného v troubě dozlatova, vhodný jako dekorace na velikonoční stůl, která se po svátcích nakrájí a sní ke kávičce.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 grostliného tuku (másla)
250 gtvarohu
150 gmoučkového cukru
150 grozinek
125 gnasekaných vlašských ořechů
100 gkandované citrónové kůry
1 sáčekvanilkového cukru
1 sáčekprášku do pečiva
1 lžícerumu
2 ksvejce
špetka soli
pečicí papír
máslo na potírání
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Rozinky omyjeme a necháme okapat, mezi tím na jemno nakrájíme kandovanou citrónovou kůru
2. V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk, vypracujeme hladké těsto do kterého nakonec přimícháme rozinky, ořechy a kandovanou citrónovou kůru
3. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě přibližně půl hodiny odležet
4. Těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozdělíme na tři části, uválíme dlouhé provazy, které pak spleteme dohromady
5. Pletenec přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a smotáme ho do tvaru svícnu, konce spojíme
6. V předem předehřáté troubě na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu, během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem
7. Po upečení svícen necháme vychladnout, znovu ho pocukrujeme, postavíme na stůl, dozdobíme květy a doplníme svíčkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy