Tradiční velikonoční nádivka z uzeného masa, housek, kopřiv, vajec, cibule, bylinek a koření, upečená dozlatova.
Ingredience:
400 g | vařeného uzeného masa |
2 hrsti | nasekaných mladých kopřiv |
1 hrst | nasekané petrželky |
8 ks | den starých housek |
1 lžíce | másla |
6 ks | vajec |
1 ks | cibule |
špetka muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
mléko na namočení | |
sádlo na vymazání formy | |
sůl |
Postup:
- Housky nakrájíme na kostky a namočíme v mléce, oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém másle.
- Do mísy dáme zlehka vymačkané housky, přidáme osmaženou cibuli, žloutky, na kostičky nakrájené uzené maso, nadrobno nasekanou spařenou kopřivu, nasekanou petrželku, sůl, koření a dobře vše rukama promícháme.
- Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Směs vlijeme do sádlem vymazané formy, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 35 minut).
Nádivku podáváme teplou nebo studenou se salátem z čerstvé zeleniny.