Na polském velikonočním stole nemůže chybět velikonoční mazurek. Jde o velikonoční dezert ve tvaru silnější placky zdobený čokoládovou polevou, sušeným či kandovaným ovocem, oříšky, mandlemi … většinou skládanými do velikonočních motivů. Náplň může být ořechová, čokoládová, karamelová či z mletého sušeného ovoce.
Ingredience:
Na těsto: | |
170 g | hladké mouky |
100 g | másla |
25 g | moučkového cukru |
1 lžička | kysané smetany |
1 ks | žloutek |
Na náplň: | |
100 g | smetanového sýra |
80 g | mletých lískových ořechů |
70 g | másla |
3 lžíce | karamelizovaného sladkého kondenzovaného mléka |
Ostatní: | |
loupané mandle | |
čokoláda | |
cukrová poleva a další cukrářské zdobení |
Postup:
- Sypké suroviny smícháme dohromady, pak přidáme tekuté suroviny, vypracujeme těsto
- Těsto rozválíme na moukou poprášené pracovní ploše, vyřízneme obdélník velký tak 20×30 cm
- Těsto propícháme na několika místech vidličkou, na těsto rozložíme fazole, aby se při pečení nevyboulilo, a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C pěkně dorůžova, placku necháme vychladnout
- V teplé lázni necháme zahřát máslo a sýr
- Připravíme náplň; v robotu smícháme změklé máslo spolu se sýrem, namletými ořechy a karamelem
- Náplní potřeme upečenou prochladlou placku
- vě vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu rozprostřeme na mazurek
- Zdobíme dle libosti, tvoříme různé tvary například obarvenou cukrovou polevou, oříšky, mandlemi ….