Košíčky z lineckého těsta plněné ořechovou náplní, ozdobené citronovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
300 g | másla |
170 g | moučkového cukru |
2 ks | žloutků |
Na ořechovou náplň: | |
100 g | másla |
75 g | vlašských ořechů |
75 g | moučkového cukru |
1 ks | žloutku |
Na polevu: | |
1 lžíce | citronové šťávy |
200 g | moučkového cukru |
1 ks | bílku |
Postup:
1. Do mísy prosejeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, na menší kousky nakrájené změklé máslo a rychle vše vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout
2. Formičky na košíčky vymazané máslem a vysypané cukrem plníme kousky těsta, naplněné naskládáme na plech, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova, pak upečené košíčky vyklopíme
3. Během pečení si připravíme náplň; v kastrůlku pomalu zpěníme máslo a vytvořenou pěnu důkladně sesbíráme, přidáme cukr, na jemno mleté ořechy, krátce osmahneme, odstavíme z tepla a po vychladnutí vmícháme žloutek
4. Košíčky naplníme ořechovou náplní, necháme ztuhnout a nakonec ozdobíme citronovou polevou, kterou získáme třením moučkového cukru s bílkem a citronovou šťávou (můžeme do ní přidat kapku potravinářského barviva)
5. Hotové košíčky dozdobíme podle své fantazie.