Hnízda z kynutého těsta upečené v troubě dozlatova, zdobené nabarvenými, natvrdo uvařenými vejci.
Ingredience:
Rozpis na 16 kousků: | |
300 g | hladké mouky |
50 g | rozpuštěného másla |
50 g | cukru krupice |
20 g | droždí |
1 ks | vejce |
150 ml | vlažného mléka |
sůl | |
Na dohotovení: | |
16 ks | nabarvených natvrdo uvařených vajec |
16 ks | vyfouknutých, v alobalu zabalených vajec |
1 ks | žloutku |
tuk na plech |
Postup:
1. Z hladké mouky, droždí, cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek
2. Pak přidáme vejce, špetku soli, zbylé mléko, máslo, promícháme a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
3. Těsto rozdělíme na 32 dílků, uděláme z nich válečky, vždy po dvou spleteme dohromady a spojíme
4. Hnízda přendáme na plech, necháme ještě 20 minut kynout, potřeme žloutkem a do středu zatlačíme vejce v alobalu
5. Dáme do trouby a pečeme při 170 °C dozlatova (asi 30 minut), po upečení z hnízd vyjmeme vejce v alobalu a místo nich vložíme nabarvená natvrdo uvařená vejce.