REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční cop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto vyválené, naplněné různými náplněmi, zavinuté, upletené do copu, upečené v troubě dozlatova ve tvaru copu. Cop je nakonec potřený marmeládou a přelitý cukrovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
150 gmásla nebo ztuženého rostlinného tuku
50 gmoučkového cukru
35 gdroždí
4 ksvejce
mléko podle potřeby
strouhaná citronová kůra
špetka soli
Na náplně:
250 gmeruňkové marmelády
100 gkandované pomerančové kůry
100 gcitronátu
100 grozinek
4-5 lžicrumu
moučkový cukr
šťáva z 1 ks citronu
máslo na vymaštění plechu

Postup:

1. Rozdrcené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a společně s vlažným rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, vejci, strouhanou citronovou kůrou a solí přidáme do prosáté mouky smíchané s moučkovým cukrem, podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dělá bubliny, necháme přikryté na teplém místě vykynout
2. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každé vytvarujeme do tvaru koule, necháme přikryté kynout dalších 30 minut
3. Smícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru s 1/
3 výše uvedené dávky rumu a přidáme 50 g meruňkové zavařeniny, stejně tak zpracujeme citronát a stejně i rozinky, samozřejmě vše zvlášť, dobře každou náplň promícháme a necháme odležet
4. Vykynuté koule rozválíme na pomoučeném vále na dlouhé obdélníky, jeden po celé délce posypeme citronátovou směsí, druhý směsí s pomerančovou kůrou a třetí směsí s rozinkami, každý zavineme po delší straně jako závin
5. S připravených nohavic upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech a dáme do dobře vyhřáté trouby
6. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 60 minut, upečený cop vytáhneme z trouby, přendáme na mřížku a necháme vychladnout
7. Hotový, vychladlý cop potřeme tenkou vrstvou rozvařené a ještě horké meruňkové zavařeniny (100 g)
8. Nakonec moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do husté polevy, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou přelijeme marmeládou potřený cop.

Doporučení:

Citronát je vlastně kandovaná kůra z citrónu. Vyrábí se nakládáním plátků citronu do slané vody a následným povařením v cukrové vodě. Prodává se u nás ve vaničkách jako kandovaná směs.

Poznámka:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy