REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční cop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto vyválené, naplněné různými náplněmi, zavinuté, upletené do copu, upečené v troubě dozlatova ve tvaru copu. Cop je nakonec potřený marmeládou a přelitý cukrovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
150 gmásla nebo ztuženého rostlinného tuku
50 gmoučkového cukru
35 gdroždí
4 ksvejce
mléko podle potřeby
strouhaná citronová kůra
špetka soli
Na náplně:
250 gmeruňkové marmelády
100 gkandované pomerančové kůry
100 gcitronátu
100 grozinek
4-5 lžicrumu
moučkový cukr
šťáva z 1 ks citronu
máslo na vymaštění plechu

Postup:

1. Rozdrcené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a společně s vlažným rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, vejci, strouhanou citronovou kůrou a solí přidáme do prosáté mouky smíchané s moučkovým cukrem, podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dělá bubliny, necháme přikryté na teplém místě vykynout
2. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každé vytvarujeme do tvaru koule, necháme přikryté kynout dalších 30 minut
3. Smícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru s 1/
3 výše uvedené dávky rumu a přidáme 50 g meruňkové zavařeniny, stejně tak zpracujeme citronát a stejně i rozinky, samozřejmě vše zvlášť, dobře každou náplň promícháme a necháme odležet
4. Vykynuté koule rozválíme na pomoučeném vále na dlouhé obdélníky, jeden po celé délce posypeme citronátovou směsí, druhý směsí s pomerančovou kůrou a třetí směsí s rozinkami, každý zavineme po delší straně jako závin
5. S připravených nohavic upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech a dáme do dobře vyhřáté trouby
6. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 60 minut, upečený cop vytáhneme z trouby, přendáme na mřížku a necháme vychladnout
7. Hotový, vychladlý cop potřeme tenkou vrstvou rozvařené a ještě horké meruňkové zavařeniny (100 g)
8. Nakonec moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do husté polevy, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou přelijeme marmeládou potřený cop.

Doporučení:

Citronát je vlastně kandovaná kůra z citrónu. Vyrábí se nakládáním plátků citronu do slané vody a následným povařením v cukrové vodě. Prodává se u nás ve vaničkách jako kandovaná směs.

Poznámka:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy