REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční cop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto vyválené, naplněné různými náplněmi, zavinuté, upletené do copu, upečené v troubě dozlatova ve tvaru copu. Cop je nakonec potřený marmeládou a přelitý cukrovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
150 gmásla nebo ztuženého rostlinného tuku
50 gmoučkového cukru
35 gdroždí
4 ksvejce
mléko podle potřeby
strouhaná citronová kůra
špetka soli
Na náplně:
250 gmeruňkové marmelády
100 gkandované pomerančové kůry
100 gcitronátu
100 grozinek
4-5 lžicrumu
moučkový cukr
šťáva z 1 ks citronu
máslo na vymaštění plechu

Postup:

1. Rozdrcené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a společně s vlažným rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, vejci, strouhanou citronovou kůrou a solí přidáme do prosáté mouky smíchané s moučkovým cukrem, podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dělá bubliny, necháme přikryté na teplém místě vykynout
2. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každé vytvarujeme do tvaru koule, necháme přikryté kynout dalších 30 minut
3. Smícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru s 1/
3 výše uvedené dávky rumu a přidáme 50 g meruňkové zavařeniny, stejně tak zpracujeme citronát a stejně i rozinky, samozřejmě vše zvlášť, dobře každou náplň promícháme a necháme odležet
4. Vykynuté koule rozválíme na pomoučeném vále na dlouhé obdélníky, jeden po celé délce posypeme citronátovou směsí, druhý směsí s pomerančovou kůrou a třetí směsí s rozinkami, každý zavineme po delší straně jako závin
5. S připravených nohavic upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech a dáme do dobře vyhřáté trouby
6. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 60 minut, upečený cop vytáhneme z trouby, přendáme na mřížku a necháme vychladnout
7. Hotový, vychladlý cop potřeme tenkou vrstvou rozvařené a ještě horké meruňkové zavařeniny (100 g)
8. Nakonec moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do husté polevy, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou přelijeme marmeládou potřený cop.

Doporučení:

Citronát je vlastně kandovaná kůra z citrónu. Vyrábí se nakládáním plátků citronu do slané vody a následným povařením v cukrové vodě. Prodává se u nás ve vaničkách jako kandovaná směs.

Poznámka:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy