Kynuté těsto vyválené, naplněné různými náplněmi, zavinuté, upletené do copu, upečené v troubě dozlatova ve tvaru copu. Cop je nakonec potřený marmeládou a přelitý cukrovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
150 g | másla nebo ztuženého rostlinného tuku |
50 g | moučkového cukru |
35 g | droždí |
4 ks | vejce |
mléko podle potřeby | |
strouhaná citronová kůra | |
špetka soli | |
Na náplně: | |
250 g | meruňkové marmelády |
100 g | kandované pomerančové kůry |
100 g | citronátu |
100 g | rozinek |
4-5 lžic | rumu |
moučkový cukr | |
šťáva z 1 ks citronu | |
máslo na vymaštění plechu |
Postup:
1. Rozdrcené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a společně s vlažným rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, vejci, strouhanou citronovou kůrou a solí přidáme do prosáté mouky smíchané s moučkovým cukrem, podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dělá bubliny, necháme přikryté na teplém místě vykynout
2. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každé vytvarujeme do tvaru koule, necháme přikryté kynout dalších 30 minut
3. Smícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru s 1/
3 výše uvedené dávky rumu a přidáme 50 g meruňkové zavařeniny, stejně tak zpracujeme citronát a stejně i rozinky, samozřejmě vše zvlášť, dobře každou náplň promícháme a necháme odležet
4. Vykynuté koule rozválíme na pomoučeném vále na dlouhé obdélníky, jeden po celé délce posypeme citronátovou směsí, druhý směsí s pomerančovou kůrou a třetí směsí s rozinkami, každý zavineme po delší straně jako závin
5. S připravených nohavic upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech a dáme do dobře vyhřáté trouby
6. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 60 minut, upečený cop vytáhneme z trouby, přendáme na mřížku a necháme vychladnout
7. Hotový, vychladlý cop potřeme tenkou vrstvou rozvařené a ještě horké meruňkové zavařeniny (100 g)
8. Nakonec moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do husté polevy, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou přelijeme marmeládou potřený cop.
Citronát je vlastně kandovaná kůra z citrónu. Vyrábí se nakládáním plátků citronu do slané vody a následným povařením v cukrové vodě. Prodává se u nás ve vaničkách jako kandovaná směs.
Poznámka:Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.