REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční cop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto vyválené, naplněné různými náplněmi, zavinuté, upletené do copu, upečené v troubě dozlatova ve tvaru copu. Cop je nakonec potřený marmeládou a přelitý cukrovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
150 gmásla nebo ztuženého rostlinného tuku
50 gmoučkového cukru
35 gdroždí
4 ksvejce
mléko podle potřeby
strouhaná citronová kůra
špetka soli
Na náplně:
250 gmeruňkové marmelády
100 gkandované pomerančové kůry
100 gcitronátu
100 grozinek
4-5 lžicrumu
moučkový cukr
šťáva z 1 ks citronu
máslo na vymaštění plechu

Postup:

1. Rozdrcené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a společně s vlažným rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, vejci, strouhanou citronovou kůrou a solí přidáme do prosáté mouky smíchané s moučkovým cukrem, podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které dělá bubliny, necháme přikryté na teplém místě vykynout
2. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každé vytvarujeme do tvaru koule, necháme přikryté kynout dalších 30 minut
3. Smícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru s 1/
3 výše uvedené dávky rumu a přidáme 50 g meruňkové zavařeniny, stejně tak zpracujeme citronát a stejně i rozinky, samozřejmě vše zvlášť, dobře každou náplň promícháme a necháme odležet
4. Vykynuté koule rozválíme na pomoučeném vále na dlouhé obdélníky, jeden po celé délce posypeme citronátovou směsí, druhý směsí s pomerančovou kůrou a třetí směsí s rozinkami, každý zavineme po delší straně jako závin
5. S připravených nohavic upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech a dáme do dobře vyhřáté trouby
6. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 60 minut, upečený cop vytáhneme z trouby, přendáme na mřížku a necháme vychladnout
7. Hotový, vychladlý cop potřeme tenkou vrstvou rozvařené a ještě horké meruňkové zavařeniny (100 g)
8. Nakonec moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do husté polevy, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou přelijeme marmeládou potřený cop.

Doporučení:

Citronát je vlastně kandovaná kůra z citrónu. Vyrábí se nakládáním plátků citronu do slané vody a následným povařením v cukrové vodě. Prodává se u nás ve vaničkách jako kandovaná směs.

Poznámka:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy