REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční calta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krajový recept na velikonoční dezert.


Ingredience:
500 ghladké mouky
300 gsušených švestek
150 gmásla
150 gcukru
50 gperníku
40 gdroždí
2-2,5 dlsmetany
3 ksžloutky
1 ksvejce
sníh ze 3 bílků
citrónová kůra
vanilkový cukr
sůl
máslo na polití

Postup:

1. Mouku lehce osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru a smetanou zaděláme tužší těsto
2. Připravené těsto vyválíme
3. Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadrobno pokrájenými sušenými švestkami
4. Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C
5. Necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.

Poznámka:

Více o přípravě sněhu z bílků: Bílky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy