REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční bochánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bochánek z kynutého těsta, zdobený moučkovým cukrem a mandlemi nebo politý bílou polevou a ozdobený marcipánovými kytičkami.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
150 ghery
120 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
vejce na potření
sůl
Na dohotovení:
moučková cukr a mandle
nebo
100 gbílé tukové polevy
marcipánové kytičky

Postup:

l. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Změklou heru utřeme se zbylým moučkovým cukrem, přidáme špetku muškátového oříšku i soli, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, prosátou hladkou mouku, kvásek, promícháme a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Rozinky necháme 30 minut máčet v teplé vodě a necháme je dobře okapat, mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na drobno
4. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a při druhém propracování do něho zapravíme rozinky a nasekané mandle, pak z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho na teplém místě ještě 30 minut kynout
5. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a střed nastřihneme do kříže, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova
6. Po vychladnutí bochánek posypeme moučkovám cukrem a mandlemi, nebo například polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami a lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy