REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční bochánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bochánek z kynutého těsta, zdobený moučkovým cukrem a mandlemi nebo politý bílou polevou a ozdobený marcipánovými kytičkami.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
150 ghery
120 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
vejce na potření
sůl
Na dohotovení:
moučková cukr a mandle
nebo
100 gbílé tukové polevy
marcipánové kytičky

Postup:

l. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Změklou heru utřeme se zbylým moučkovým cukrem, přidáme špetku muškátového oříšku i soli, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, prosátou hladkou mouku, kvásek, promícháme a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Rozinky necháme 30 minut máčet v teplé vodě a necháme je dobře okapat, mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na drobno
4. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a při druhém propracování do něho zapravíme rozinky a nasekané mandle, pak z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho na teplém místě ještě 30 minut kynout
5. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a střed nastřihneme do kříže, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova
6. Po vychladnutí bochánek posypeme moučkovám cukrem a mandlemi, nebo například polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami a lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Veggie revoluce je tady. Přidejte se k ní i vy!

Žijeme zdravěji, o tom, co jíme, přemýšlíme a jídlo jako takové se pro mnohé dokonce stalo koníčkem a zábavou. A poptávka po vegetariánských produktech rok od roku roste. Důvodem je především rostoucí obliba zdravého životního stylu nebo snaha navyšovat příjem rostlinných proteinů na úkor proteinů živočišných.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy