REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční bochánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bochánek z kynutého těsta, zdobený moučkovým cukrem a mandlemi nebo politý bílou polevou a ozdobený marcipánovými kytičkami.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
150 ghery
120 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
vejce na potření
sůl
Na dohotovení:
moučková cukr a mandle
nebo
100 gbílé tukové polevy
marcipánové kytičky

Postup:

l. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Změklou heru utřeme se zbylým moučkovým cukrem, přidáme špetku muškátového oříšku i soli, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, prosátou hladkou mouku, kvásek, promícháme a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Rozinky necháme 30 minut máčet v teplé vodě a necháme je dobře okapat, mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na drobno
4. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a při druhém propracování do něho zapravíme rozinky a nasekané mandle, pak z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho na teplém místě ještě 30 minut kynout
5. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a střed nastřihneme do kříže, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova
6. Po vychladnutí bochánek posypeme moučkovám cukrem a mandlemi, nebo například polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami a lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy