REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční bochánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bochánek z kynutého těsta, zdobený moučkovám cukrem a mandlemi nebo politý bílou polevou aozdobený marcipánovými kytičkami.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
150 ghery
120 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
vejce na potření
sůl
Na dohotovení:
moučková cukr a mandle
nebo
100 gbílé tukové polevy
marcipánové kytičky

Postup:

l. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Změklou heru utřeme se zbylým moučkovým cukrem, přidáme špetku muškátového oříšku i soli, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, prosátou hladkou mouku, kvásek, promícháme a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Rozinky necháme 30 minut máčet v teplé vodě a necháme je dobře okapat, mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na drobno
4. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a při druhém propracování do něho zapravíme rozinky a nasekané mandle, pak z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho na teplém místě ještě 30 minut kynout
5. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a střed nastřihneme do kříže, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova
6. Po vychladnutí bochánek posypeme moučkovám cukrem a mandlemi, nebo například polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami a lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy