REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční bochánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bochánek z kynutého těsta, zdobený moučkovým cukrem a mandlemi nebo politý bílou polevou a ozdobený marcipánovými kytičkami.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
150 ghery
120 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
vejce na potření
sůl
Na dohotovení:
moučková cukr a mandle
nebo
100 gbílé tukové polevy
marcipánové kytičky

Postup:

l. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Změklou heru utřeme se zbylým moučkovým cukrem, přidáme špetku muškátového oříšku i soli, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, prosátou hladkou mouku, kvásek, promícháme a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Rozinky necháme 30 minut máčet v teplé vodě a necháme je dobře okapat, mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na drobno
4. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a při druhém propracování do něho zapravíme rozinky a nasekané mandle, pak z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho na teplém místě ještě 30 minut kynout
5. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a střed nastřihneme do kříže, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova
6. Po vychladnutí bochánek posypeme moučkovám cukrem a mandlemi, nebo například polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami a lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy