REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vdolky se šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z těsta vykrajovaná kolečka, vykynutá, usmažená v oleji dozlatova, potřená marmeládou, ozdobená šlehačkou.


Ingredience:
Rozpis tak na 4 porce:
500 ghladké mouky
200 gmarmelády
50 gtuku na pečení
40 gdroždí
30 gcukru moučka
asi 350 mlmléka
250 mlšlehačky
2 ksžloutky
špetka soli
olej na smažení

Postup:

1. Polovinu množství mléka ohřejeme, přidáme špetku cukru, soli a rozpustíme v něm tuk na pečení, vše důkladně rozmícháme, necháme mírně zchladnout
2. Z druhé části vlažného mléka, zbytku cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek
3. Zbylou mouku prosijeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce s rozpuštěným tukem rozmícháme žloutky a tuto směs také přidáme do mísy, vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto
4. Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm, pomocí skleničky z něj vykrajujeme kolečka, ta necháme asi 30 minut odpočinout pod utěrkou, aby těsto nakynulo
5. Uprostřed nakynutých koleček uděláme důlek a vkládáme je do mírně rozehřátého oleje, smažíme po obou stranách dozlatova, pak je klademe na ubrousek, aby se odstál tuk
6. Vdolky naplníme marmeládou a ozdobíme šlehačkou.

Doporučení:

Těsto můžeme dochutit rumem, citrónovou kůrou nebo do něj namícháme například nasekané ořechy nebo mandle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy