Z těsta vykrajovaná kolečka, vykynutá, usmažená v oleji dozlatova, potřená marmeládou, ozdobená šlehačkou.
Ingredience:
Rozpis tak na 4 porce: | |
500 g | hladké mouky |
200 g | marmelády |
50 g | tuku na pečení |
40 g | droždí |
30 g | cukru moučka |
asi 350 ml | mléka |
250 ml | šlehačky |
2 ks | žloutky |
špetka soli | |
olej na smažení |
Postup:
1. Polovinu množství mléka ohřejeme, přidáme špetku cukru, soli a rozpustíme v něm tuk na pečení, vše důkladně rozmícháme, necháme mírně zchladnout
2. Z druhé části vlažného mléka, zbytku cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek
3. Zbylou mouku prosijeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce s rozpuštěným tukem rozmícháme žloutky a tuto směs také přidáme do mísy, vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto
4. Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm, pomocí skleničky z něj vykrajujeme kolečka, ta necháme asi 30 minut odpočinout pod utěrkou, aby těsto nakynulo
5. Uprostřed nakynutých koleček uděláme důlek a vkládáme je do mírně rozehřátého oleje, smažíme po obou stranách dozlatova, pak je klademe na ubrousek, aby se odstál tuk
6. Vdolky naplníme marmeládou a ozdobíme šlehačkou.
Těsto můžeme dochutit rumem, citrónovou kůrou nebo do něj namícháme například nasekané ořechy nebo mandle.