Uvařené růžičky květáku servírované posypané na přepuštěném másle osmaženou strouhankou a vařenými brambory.
Ingredience:
1 ks | středně velký květák |
2 lžíce | přepuštěného másla |
1 sklenice | strouhanky |
voda | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Ostatní: | |
nasekaná zelená petrželka na ozdobu |
Postup:
- Důkladně opláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky, ty dáme vařit do mírně osolené vody na cca 10-12 minut
- Zatím, co se květák vaří, osmažíme strouhanku na pánvi na přepuštěném másle
- Uvařený, okapaný květák podáváme hojně posypaný smaženou strouhankou spolu s vařenými brambory omaštěnými máslem a posypanými nasekanou zelenou petrželkou.
Příprava brambor:
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
- Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
- Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
- Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.
Foto: Naďa Indruchová