Povařená uzená krkovička nakrájené na plátky, servírovaná spolu s hrachovou kaší, kyselým okurkem a čerstvým chlebem.
Ingredience:
Rozpis na 4porce: | |
800-900 g | uzené krkovice |
1 ks | cibule |
voda | |
sůl | |
koření: | |
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce | |
Na hrachovou kaši: | |
1 hrnek (250 ml) | žlutého sušeného hrachu |
50 g | uzeného špeku |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | sušené drcené majoránky |
5 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
Ostatní: | |
kyselé okurky a chleba jako příloha |
Postup:
1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Příprava hrachové kaše:
1. Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc
2. Vodu pak slijeme, hrách propláchneme, dáme novou vodu, nesolíme (zatím) a dáme vařit, během varu (ze začátku) sbíráme pěnu, vaříme doměkka cca 40 minut
3. Mezitím si uděláme jišku; špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
4. Jíšku přidáme do uvařeného hrachu, ochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a majoránkou
5. Necháme provařit a zlehka mixneme tyčovým mixérem
6. Nahoru při servírování dáme osmaženou cibulku. Podáváme s uzeným masem a kyselou okurkou. Kdo chce, dá si ještě chlebík
Plátky krkovice se dají po uvaření ještě zprudka orestovat na sádle či oleji.
Poznámka:Recept na hrachovou kaši je ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová