REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařené uzené s hrachovou kaší, okurek, chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařená uzená krkovička nakrájené na plátky, servírovaná spolu s hrachovou kaší, kyselým okurkem a čerstvým chlebem.


Ingredience:
Rozpis na 4porce:
800-900 guzené krkovice
1 kscibule
voda
sůl
koření:
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce
Na hrachovou kaši:
1 hrnek (250 ml)žlutého sušeného hrachu
50 guzeného špeku
2 lžícehladké mouky
1 lžičkasušené drcené majoránky
5 ksstroužků česneku
1 kscibule
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
kyselé okurky a chleba jako příloha

Postup:

1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Příprava hrachové kaše:
1. Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc
2. Vodu pak slijeme, hrách propláchneme, dáme novou vodu, nesolíme (zatím) a dáme vařit, během varu (ze začátku) sbíráme pěnu, vaříme doměkka cca 40 minut
3. Mezitím si uděláme jišku; špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
4. Jíšku přidáme do uvařeného hrachu, ochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a majoránkou
5. Necháme provařit a zlehka mixneme tyčovým mixérem
6. Nahoru při servírování dáme osmaženou cibulku. Podáváme s uzeným masem a kyselou okurkou. Kdo chce, dá si ještě chlebík

Doporučení:

Plátky krkovice se dají po uvaření ještě zprudka orestovat na sádle či oleji.

Poznámka:

Recept na hrachovou kaši je ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy