Ve vodě uvařené uzené koleno spolu s kořením a cibulí, servírované nakrájené na plátky spolu s harachovou kaší, kyselou okurkou a čerstvým chlebem.
Ingredience:
1 ks | uzeného vepřového kolena |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře | |
voda | |
Na hrachovou kaši: | |
500 g | zeleného hrachu (sušeného) |
50 g | šabatecké slaniny |
50 g | špeku |
6 ks | stroužků česneku |
3 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
2 lžičky | drcené majoránky |
2 lžíce | hladké mouky |
pepř | |
voda | |
sůl | |
Ostatní: | |
osmažená cibulka a kyselá okurka + chleba k podávání |
Postup:
1. Hrách necháme máčet přes noc v hrnci s vodou
2. Druhý den koleno uvaříme s kořením doměkka v neosolené vodě, nejlépe v tlakovém hrnci, po částečném zchládnutí ho vykostíme a nakrájíme
3. K hrachu přidáme přecezený uzený vývar a vaříme doměkka
4. Špek i slaninu pokrájíme na kostičky a vyškvaříme, přidáme mouku a vymícháme světlou zásmažku, tu přidáme k uvařenému hrachu a povaříme, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku
5. Tyčovým mixérem pak pomixujeme na požadovanou texturu
6. Podáváme s ohřátým kolenem, osmaženou cibulkou a kyselo okurkou. Kdo chce, dá si i chléb.
Koleno vaříme v tlakovém hrnci, zkrátíme tak zásadně dobu vaření!
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Vařené uzené koleno, dušené sterilované zelí, bramborový knedlík
Vařené uzené s hrachovou kaší, okurek, chléb