REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční stromečky z perníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílkovou polevou zdobené perníčkové stromečky jsou skvělou dekorací nejen na vánočním stole.


Ingredience:
Rozpis na 10 stromečků:
400 ghladké mouky
140 gmoučkového cukru
50 gmásla
2 lžícemedu
1 lžíceumletého koření (skořice, anýz, hřebíček, nové koření)
1 lžíceprášku do pečiva
kandované ovoce na ozdobu
tuk na plech
Na polevu:
60 gmoučkového cukru
1 ksbílku
šťáva z 1/2 ks citrónu

Postup:

1. Hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, tekutý med, jedeno vejce, , prášek do perníku a koření (můžeme přidat i trochu kakaa)
2. Všechny ingredience zpracujeme na hladké těsto, které dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo (v lednici takto připravené vydrží i několik měsíců)
3. Těsto stejnoměrně rozválíme a vykrajujeme tvary hvězdiček šesti velikostí a malá kolečka, vykrojené perníčky klademe na tukem vymazané plechy
4. Pečeme v troubě předehřáté na na 150-160 °C asi 20-30 minut (prvních 5 minut je neotvíráme)
5. Ještě horké perníčky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepené stromečky pak zdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy