Bílkovou polevou zdobené perníčkové stromečky jsou skvělou dekorací nejen na vánočním stole.
Ingredience:
Rozpis na 10 stromečků: | |
400 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
50 g | másla |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | umletého koření (skořice, anýz, hřebíček, nové koření) |
1 lžíce | prášku do pečiva |
kandované ovoce na ozdobu | |
tuk na plech | |
Na polevu: | |
60 g | moučkového cukru |
1 ks | bílku |
šťáva z 1/2 ks citrónu |
Postup:
1. Hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, tekutý med, jedeno vejce, , prášek do perníku a koření (můžeme přidat i trochu kakaa)
2. Všechny ingredience zpracujeme na hladké těsto, které dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo (v lednici takto připravené vydrží i několik měsíců)
3. Těsto stejnoměrně rozválíme a vykrajujeme tvary hvězdiček šesti velikostí a malá kolečka, vykrojené perníčky klademe na tukem vymazané plechy
4. Pečeme v troubě předehřáté na na 150-160 °C asi 20-30 minut (prvních 5 minut je neotvíráme)
5. Ještě horké perníčky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepené stromečky pak zdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem.