REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční štóla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční pečivo, sladká štóla plněná kandovanou pomerančovou i citronovou kůrou, rozinkami a sekanými mandlemi.


Ingredience:
500 ghladké mouky
200 gmásla
200 grozinek
150 gmandlí
100 gcukru krupice
80 gmásla na potření
70 gkandované pomerančové kůry
70 gkandované citronové kůry
1 ksvejce
4 kapkymandlového aroma
4 žícerumu
1 lžičkacitronové kůry
1 lžičkasoli
250 mlmléka
1 kostkadroždí
špetka muškátového oříšku
špetka mleté skořice
špetka kardamomu
moučkový cukr na posypání
hladká mouka na vál

Postup:

1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, poloviny vlažného mléka připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, špetku kardamomu, muškátového oříšku, skořice a promícháme
3. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme rum, zbylý cukr, mandlové aroma, promícháme a směs přilijeme do mísy
4. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout, pak vmícháme kandovanou pomerančovou i citronovou kůru, rozinky, na hrubo nasekané mandle a těsto necháme kynout dalších 30 minut
5. Na pomoučeném válu rozválíme vykynuté těsto na silný plát, jednu stranu plátu přeložíme směrem do středu a rukou přitiskneme
6. Bochánek upravíme do tvaru štóly, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut necháme odpočinout
7. Pak dáme do předehřáté trouby na 190 °C a necháme zapéct, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 40 minut
8. Upečenou štólu přendáme na chladnoucí mřížku, ihned ji potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme, aby zůstala vlhká.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy