REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční štóla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční pečivo, sladká štóla plněná kandovanou pomerančovou i citronovou kůrou, rozinkami a sekanými mandlemi.


Ingredience:
500 ghladké mouky
200 gmásla
200 grozinek
150 gmandlí
100 gcukru krupice
80 gmásla na potření
70 gkandované pomerančové kůry
70 gkandované citronové kůry
1 ksvejce
4 kapkymandlového aroma
4 žícerumu
1 lžičkacitronové kůry
1 lžičkasoli
250 mlmléka
1 kostkadroždí
špetka muškátového oříšku
špetka mleté skořice
špetka kardamomu
moučkový cukr na posypání
hladká mouka na vál

Postup:

1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, poloviny vlažného mléka připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, špetku kardamomu, muškátového oříšku, skořice a promícháme
3. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme rum, zbylý cukr, mandlové aroma, promícháme a směs přilijeme do mísy
4. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout, pak vmícháme kandovanou pomerančovou i citronovou kůru, rozinky, na hrubo nasekané mandle a těsto necháme kynout dalších 30 minut
5. Na pomoučeném válu rozválíme vykynuté těsto na silný plát, jednu stranu plátu přeložíme směrem do středu a rukou přitiskneme
6. Bochánek upravíme do tvaru štóly, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut necháme odpočinout
7. Pak dáme do předehřáté trouby na 190 °C a necháme zapéct, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 40 minut
8. Upečenou štólu přendáme na chladnoucí mřížku, ihned ji potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme, aby zůstala vlhká.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy