REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční štóla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční pečivo, sladká štóla plněná kandovanou pomerančovou i citronovou kůrou, rozinkami a sekanými mandlemi.


Ingredience:
500 ghladké mouky
200 gmásla
200 grozinek
150 gmandlí
100 gcukru krupice
80 gmásla na potření
70 gkandované pomerančové kůry
70 gkandované citronové kůry
1 ksvejce
4 kapkymandlového aroma
4 žícerumu
1 lžičkacitronové kůry
1 lžičkasoli
250 mlmléka
1 kostkadroždí
špetka muškátového oříšku
špetka mleté skořice
špetka kardamomu
moučkový cukr na posypání
hladká mouka na vál

Postup:

1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, poloviny vlažného mléka připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, špetku kardamomu, muškátového oříšku, skořice a promícháme
3. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme rum, zbylý cukr, mandlové aroma, promícháme a směs přilijeme do mísy
4. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout, pak vmícháme kandovanou pomerančovou i citronovou kůru, rozinky, na hrubo nasekané mandle a těsto necháme kynout dalších 30 minut
5. Na pomoučeném válu rozválíme vykynuté těsto na silný plát, jednu stranu plátu přeložíme směrem do středu a rukou přitiskneme
6. Bochánek upravíme do tvaru štóly, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut necháme odpočinout
7. Pak dáme do předehřáté trouby na 190 °C a necháme zapéct, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 40 minut
8. Upečenou štólu přendáme na chladnoucí mřížku, ihned ji potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme, aby zůstala vlhká.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy