REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční štóla II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladká štóla z mouky, rozinek, koření, tvarohu, medu a dalších ingrediencí, po upečení potřená máslem, posypaná mandlovými lupínky.


Ingredience:
750 gjemné celozrnné špaldové mouky
250 gměkkého tvarohu
250 grozinek
225 gmedu
180 gmásla
180 gsekaných mandlí
100 mlzakysané smetany
70 mltuzemáku
2 ksžloutků
1,5 lžičkymletého kardamomu
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkamořské soli
1 lžícestrouhané citronové kůry
2 sáčkykypřicího prášku do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
Na dohotovení:
50 gmásla
40 gpražených mandlových lupínků

Postup:

1. Propláchnuté rozinky teplou vodou zalijeme tuzemákem a necháme 1 hodinu bobtnat
2. Do mísy dáme prosátou celozrnnou špaldovou mouku s kypřicím práškem, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, koření, tvaroh, zakysanou smetanu, med, vše promícháme a vypracujeme pevné těsto
3. Těsto necháme 15 minut odpočinout, pak do něho zapracujeme na drobno nasekané mandle a rozinky, rozdělíme na dva díly, z každého dílu těsta připravíme váleček a vložíme do dvou silikonových forem na štolu
4. Dáme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 45 minut, pak vyklopíme na kovovou mřížku, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky
5. Po úplném vychladnutí zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy