Sladká štóla z mouky, rozinek, koření, tvarohu, medu a dalších ingrediencí, po upečení potřená máslem, posypaná mandlovými lupínky.
Ingredience:
750 g | jemné celozrnné špaldové mouky |
250 g | měkkého tvarohu |
250 g | rozinek |
225 g | medu |
180 g | másla |
180 g | sekaných mandlí |
100 ml | zakysané smetany |
70 ml | tuzemáku |
2 ks | žloutků |
1,5 lžičky | mletého kardamomu |
1 lžička | muškátového květu |
1 lžička | mořské soli |
1 lžíce | strouhané citronové kůry |
2 sáčky | kypřicího prášku do pečiva |
1 sáček | vanilkového cukru |
Na dohotovení: | |
50 g | másla |
40 g | pražených mandlových lupínků |
Postup:
1. Propláchnuté rozinky teplou vodou zalijeme tuzemákem a necháme 1 hodinu bobtnat
2. Do mísy dáme prosátou celozrnnou špaldovou mouku s kypřicím práškem, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, koření, tvaroh, zakysanou smetanu, med, vše promícháme a vypracujeme pevné těsto
3. Těsto necháme 15 minut odpočinout, pak do něho zapracujeme na drobno nasekané mandle a rozinky, rozdělíme na dva díly, z každého dílu těsta připravíme váleček a vložíme do dvou silikonových forem na štolu
4. Dáme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 45 minut, pak vyklopíme na kovovou mřížku, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlovými lupínky
5. Po úplném vychladnutí zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet.