REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční puding

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept od moji prababičky, který se dědí po generace a vánoce bez něj by nebyly vánocemi …


Ingredience:
140 gtuku (máslo, Hera ,Stella, ne Omega!)
100 gpomletých ořechů (vlašské či lískové)
80 gstrouhanky (jemně mleté)
60 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
6 ksvaječných bílků
4 ksžloutky
1 dclbílého vína
(mandle, kandované ovoce, poleva, odkrojky cukroví) tohle ale není nezbytně nutné
strouhanka nebo kokos na vysypání formy a tuk na vymazání
forma na dezerty i s poklopem
Na ozdobení:
nejlépe Rama cremefine na šlehání
čokoposyp, hoblinky nebokakaový prášek ...

Postup:

1. Žloutky, oba cukry a tuk ušleháme do husté, bílé pěny
2. Přidáme ořechy, strouhanku, kterou jsme „pokropili“ vínem tak, aby byla vlhká, pokud máme, dáme i ty zbytky z pečení (například mandle, kandované ovoce, čokopoleva, drobky a odkrojky cukroví)
3. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků
4. Formu vymažeme (nejlépe sádlem), vysypeme kokosem nebo strouhankou a těsto vpravíme do formy
5. Uzavřeme víko formy, vložíme do vhodné nádoby s pokličkou a ve vroucí vodě (uzavřené nádobě) vaříme cca 1 hodinu
6. Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, někdy to jde dost špatně, je nutné opravdu POŘÁDNĚ vymazat a vysypat formu!
7. Zdobíme pevně ušlehanou šlehačkou (nejlépe drží „fasonu“ Rama cremefine na šlehání), kterou můžeme osladit vanilkovým cukrem, no a na šlehačku, jak kdo chce: čokoposyp, hoblinky nebo poprášit kakaovým práškem, fantazii se meze nekladou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy