Už jste zkoušeli upéct dortová lízátka? Ne? Tak to zkuste podle našeho receptu. Dortová lízátka jsou oblíbené hlavně mezi dětmi, takže je můžete upéct kdykoli a nemusí to být jen srdíčka. Ovšem na valentýna jde o pěkný dárek, ale i ozdobu na valentýnský stůl.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
50 g | másla nebo jiného tuku |
2 lžíce | perníkového koření od Království chuti |
2 lžíce | medu |
2 ks | vejce |
dřevěná zmrzlinová držátka | |
poleva, lentilky, cukrářská zdobítka na ozdobu |
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr a perníkové koření. Směs vysypte na vál, přidejte med, vejce a máslo. Vše zapracujte do hladkého a tuhého těsta. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na dva až tři dny uležet do chladničky.
- Odleželé těsto opět prohněťte a vyválejte na tloušťku 3-4 milimetry. Perníčky by měly být vyšší, aby dřívko dobře v těstě drželo. Z vyváleného těsta vykrájejte perníčky ve tvaru větších srdíček, které vyskládejte na plech. Plech vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 10 minut.
- Ještě do teplých perníčků zasuňte dřívko. Hotové perníčky je dobré na jeden až dva týdny nechat odležet, aby změkly. Ozdobit je můžete např. polevou z utřeného bílku s cukrem, který obarvíte potravinářským barvivem na růžovo a do nezaschlé polevy můžete přidat barevné mini lentilky či jiné cukrářské zdobení.
Směs Perníkové koření od Království chuti zakoupíte od 10 g za 9 Kč na kralovstvichuti.cz nebo v kamenném obchodě v pražských Nuslích.