Oválné krokety ze směsi vajec a bešamelové omáčky, obalené v trojobalu a usmažené do dozlatova.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
440 g | vajíček (asi 18 ks) |
150 g | mléka |
90 g | tuku |
60 g | hladké mouky |
15 g | petrželky (natě) |
15 g | soli |
1 g | pepře, nebo dle chuti |
olej na smažení | |
Na obalení: | |
150 g | strouhanky |
75 g | hladké mouky |
75 g | mléka |
1-2 ks | vajíčka |
sůl |
Postup:
1. Tak 18 ks vajec uvaříme natvrdo, pečlivě je oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky či kousky
2. Z másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, rozředíme ji mlékem, rozšleháme a krátce povaříme
3. Do vzniklého bešamelu zlehka zamícháme nakrájená vejce, trochu soli a pepře, opláchnutou jemně nakrájenou petrželovou nať, zbylá rozmíchaná syrová vejce (3-4 ks) a hmotu necháme zcela vychladnout
4. Z vychladlé hmoty tvarujeme oválné ploché krokety, které obalíme postupně v prosáté mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem, v prosáté strouhance 5. Vaječné krokety zvolna smažíme v horkém tuku dozlatova, hotové ihned podáváme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.