REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Václavky patří ke klasickým houbám, které jsou velmi chutné také naložené ve sladkokyselém láku, podobně jako ryzce. Malé plodnice do 2 cm sbíráme i s nožkami, u větších plodnic odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé a nehodí se na nakládání.


Ingredience:
1-1,5 kgváclavek
cibule
sůl
Na nálev, vystačí na 1-2 kg hub:
7 dlvody
3 dlocta 8 %
30 gcukru
10 gsoli
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
5 kssacharinu
2 ksbobkové listy
1 lžícehořčičného semínka
1/4 lžičkymletého koriandru
1/4 lžičkytymiánu

Postup:
  1. Z uvedených surovin uvaříme lák, jak začne vřít, stáhneme plamen, povaříme 5 minut, necháme vychladnout, pak scedíme
  2. Václavky spaříme vařící vodou, odstraní se tak šupinky z kloboučků, propláchneme od nečistot, necháme okapat
  3. Václavky přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme
  4. Jak se začnou vařit, sbíráme naběračkou pěnu, na povrch se vyplaví zbytek šupinek a jiné nečistoty, od doby varu vaříme 5-7 minut
  5. Uvařené václavky propláchneme, necháme okapat
  6. Plníme do sklenic, 3 cm od okraje, zalijeme čirým nálevem, necháme aspoň 8 hodin nasáknout lákem, dolijeme lák pod hrdlo, přidáme kousek cibule, zavíčkujeme
  7. Sterilujeme při 95 °C tak 20 minut.
Doporučení:

Václavek u nás roste více druhů, nejběžnější a nejvíce známá a využívaná v kuchyni je václavka smrková – Armillaria ostoyae na listnáčích a na dřevě ponořeném v zemi roste václavka hlíznatá – Armillaria gallica – viz náš atlas hub.

Lák lze použít i na jiné druhy hub!

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy