REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Václavky patří ke klasickým houbám, které jsou velmi chutné také naložené ve sladkokyselém láku, podobně jako ryzce. Malé plodnice do 2 cm sbíráme i s nožkami, u větších plodnic odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé a nehodí se na nakládání.


Ingredience:
1-1,5 kgváclavek
cibule
sůl
Na nálev, vystačí na 1-2 kg hub:
7 dlvody
3 dlocta 8 %
30 gcukru
10 gsoli
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
5 kssacharinu
2 ksbobkové listy
1 lžícehořčičného semínka
1/4 lžičkymletého koriandru
1/4 lžičkytymiánu

Postup:
  1. Z uvedených surovin uvaříme lák, jak začne vřít, stáhneme plamen, povaříme 5 minut, necháme vychladnout, pak scedíme
  2. Václavky spaříme vařící vodou, odstraní se tak šupinky z kloboučků, propláchneme od nečistot, necháme okapat
  3. Václavky přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme
  4. Jak se začnou vařit, sbíráme naběračkou pěnu, na povrch se vyplaví zbytek šupinek a jiné nečistoty, od doby varu vaříme 5-7 minut
  5. Uvařené václavky propláchneme, necháme okapat
  6. Plníme do sklenic, 3 cm od okraje, zalijeme čirým nálevem, necháme aspoň 8 hodin nasáknout lákem, dolijeme lák pod hrdlo, přidáme kousek cibule, zavíčkujeme
  7. Sterilujeme při 95 °C tak 20 minut.
Doporučení:

Václavek u nás roste více druhů, nejběžnější a nejvíce známá a využívaná v kuchyni je václavka smrková – Armillaria ostoyae na listnáčích a na dřevě ponořeném v zemi roste václavka hlíznatá – Armillaria gallica – viz náš atlas hub.

Lák lze použít i na jiné druhy hub!

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy