Václavky patří ke klasickým houbám, které jsou velmi chutné také naložené ve sladkokyselém láku, podobně jako ryzce. Malé plodnice do 2 cm sbíráme i s nožkami, u větších plodnic odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé a nehodí se na nakládání.
Ingredience:
1-1,5 kg | václavek |
cibule | |
sůl | |
Na nálev, vystačí na 1-2 kg hub: | |
7 dl | vody |
3 dl | octa 8 % |
30 g | cukru |
10 g | soli |
8 ks | kuliček nového koření |
8 ks | kuliček celého pepře |
5 ks | sacharinu |
2 ks | bobkové listy |
1 lžíce | hořčičného semínka |
1/4 lžičky | mletého koriandru |
1/4 lžičky | tymiánu |
Postup:
- Z uvedených surovin uvaříme lák, jak začne vřít, stáhneme plamen, povaříme 5 minut, necháme vychladnout, pak scedíme
- Václavky spaříme vařící vodou, odstraní se tak šupinky z kloboučků, propláchneme od nečistot, necháme okapat
- Václavky přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme
- Jak se začnou vařit, sbíráme naběračkou pěnu, na povrch se vyplaví zbytek šupinek a jiné nečistoty, od doby varu vaříme 5-7 minut
- Uvařené václavky propláchneme, necháme okapat
- Plníme do sklenic, 3 cm od okraje, zalijeme čirým nálevem, necháme aspoň 8 hodin nasáknout lákem, dolijeme lák pod hrdlo, přidáme kousek cibule, zavíčkujeme
- Sterilujeme při 95 °C tak 20 minut.
Václavek u nás roste více druhů, nejběžnější a nejvíce známá a využívaná v kuchyni je václavka smrková – Armillaria ostoyae na listnáčích a na dřevě ponořeném v zemi roste václavka hlíznatá – Armillaria gallica – viz náš atlas hub.
Lák lze použít i na jiné druhy hub!
Poznámka:Text i foto: D. Marounek