REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Václavky patří ke klasickým houbám, které jsou velmi chutné také naložené ve sladkokyselém láku, podobně jako ryzce. Malé plodnice do 2 cm sbíráme i s nožkami, u větších plodnic odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé a nehodí se na nakládání.


Ingredience:
1-1,5 kgváclavek
cibule
sůl
Na nálev, vystačí na 1-2 kg hub:
7 dlvody
3 dlocta 8 %
30 gcukru
10 gsoli
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
5 kssacharinu
2 ksbobkové listy
1 lžícehořčičného semínka
1/4 lžičkymletého koriandru
1/4 lžičkytymiánu

Postup:
  1. Z uvedených surovin uvaříme lák, jak začne vřít, stáhneme plamen, povaříme 5 minut, necháme vychladnout, pak scedíme
  2. Václavky spaříme vařící vodou, odstraní se tak šupinky z kloboučků, propláchneme od nečistot, necháme okapat
  3. Václavky přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme
  4. Jak se začnou vařit, sbíráme naběračkou pěnu, na povrch se vyplaví zbytek šupinek a jiné nečistoty, od doby varu vaříme 5-7 minut
  5. Uvařené václavky propláchneme, necháme okapat
  6. Plníme do sklenic, 3 cm od okraje, zalijeme čirým nálevem, necháme aspoň 8 hodin nasáknout lákem, dolijeme lák pod hrdlo, přidáme kousek cibule, zavíčkujeme
  7. Sterilujeme při 95 °C tak 20 minut.
Doporučení:

Václavek u nás roste více druhů, nejběžnější a nejvíce známá a využívaná v kuchyni je václavka smrková – Armillaria ostoyae na listnáčích a na dřevě ponořeném v zemi roste václavka hlíznatá – Armillaria gallica – viz náš atlas hub.

Lák lze použít i na jiné druhy hub!

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy