REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V celku upečená marinovaná krkovice proložená sýrem, houbami a uzeným

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den předem naložená krkovice, nakrojená na plátky, obložená uzeným, sýrem a žampióny, upečená v pečícím sáčku doměkka.


Ingredience:
1,5-2 kgkrkovice v celku
150 guzené panenky
100 gplátkového tvrdého sýra
100 gčerstvých žampiónů
olej
Na marinádu:
2 dclbílého vína
1 dcloleje
2-3 lžícetekutého medu
2 lžíceplnotučné hořčice
šťáva z 1 ks citrónu
sůl

Postup:

1. Maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ho necháme důkladně okapat
2. Připravíme marinádu; do oleje smíchaného s vínem zašleháme med, hořčici a citronovou šťávu, dle chuti osolíme (raději o něco více, sůl se vsákne do masa)
3. Marinádou potřeme maso, které zabalíme do fólie a dáme do lednice, do druhého dne, marinovat
4. Maso z lednice vyjmeme, neřízneme tak 1-1,5 silné plátky, které však nedokrajujeme, aby nám maso zůstalo pěkně v celku, do jednotlivých zářezů skládáme po dvou plátcích vyuzené panenky, plátky sýra a kolečka žampiónů
5. Připravenou krkovičku zajistíme, aby nám pěkně držela v celku, buď provázkem nebo párátky, pokapeme ji olejem a vložíme do sáčku na pečení
6. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 120 minut.

Doporučení:

Kdo nerad používá pečící sáček, upeče maso zaklopené v zapékací nádobě nebo v pekáčku pokrytém alobalem. V tomto případě necháme pokrm na posledních 30 minut odklopený, aby maso pěkně zhnědlo a získalo zlatavou kůrčičku. Také nesmíme zapomenout pokrm mírně podlít vodou!

Poznámka:

Při variantě pečení masa v zapékací misce či pekáčku okolo naditého masa můžeme naházet na čtvrtky pokrájené žampiony, jeden rozčtvrcený česnek a půlku rozdrobené kostky hovězího vývaru, získáme tak později, po zahuštění moukou nebo solamylem, houbovou omáčku z výpeku, kterou můžeme použít jako přílohu k upečenému masu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy