Plátky uzeného jazyka obalené v těstíčku a usmažené dozlatova, podávané s ochucenou bramborovou kaší.
Ingredience:
600 g | vařeného oloupaného uzeného jazyka |
80 g | polohrubé mouky |
1 ks | vejce |
1 dl | piva |
1/2 lžičky | cukru |
olej na smažení | |
sůl | |
Na přílohu: | |
800 g | brambor |
2 lžíce | celozrnné hořčice |
0,5 dl | smetany ke šlehání |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do vroucí osolené vody
2. V misce smícháme polohrubou mouku, pivo, cukr, žloutek a zlehka vmícháme bílek vyšlehaný se solí na středně tuhý sníh
3. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky, obalíme v těstíčku a usmažíme po obou stranách v rozehřátém oleji dozlatova, pak přeložíme na plech vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk a ponecháme v troubě vyhřáté na 80 °C
4. Uvařené brambory scedíme, prolisujeme přes husté síto do mísy, přimícháme teplou smetanu i hořčici, podle chuti přisolíme a podáváme s prohřátým jazykem.