Uvařený jazyk servírovaný s omáčkou.
Ingredience:
Rozpis pro 4 osoby: | |
800 g | uzeného hovězího jazyka |
1 ks | menší cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | petržele |
kousek celeru | |
Na omáčku: | |
50 g | hladké mouky |
50 g | tuku |
2 lžíce | rozinek |
1 lžíce | rybízové marmelády |
1 lžíce | mandlí |
1 lžíce | cukru |
citronová šťáva | |
hořčice | |
hořčice | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Opláchnutý jazyk dáme do vařící vody, přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli a na mírném ohni uvaříme doměkka
2. Vařený jazyk oloupeme a před podáváním nakrájíme na porce. Příprava omáčky: 1. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji částí vývaru z jazyka, dobře rozmícháme a povaříme
2. Z cukru upálíme na malé pánvičce červený karamel, zalijeme ho trochou vody, rozvaříme a společně s přebranými a ve vodě namočenými, odkapanými rozinkami a drobně pokrájenými mandlemi vmícháme do omáčky
3. Omáčku ochutíme marmeládou, octem, mletým pepřem, solí, špetkou hořčice, citronovou šťávou a promícháme
4. Nakonec přidáme nakrájený jazyk a již jen vše prohřejeme.
Příloha: Knedlíky nebo bramborová kaše a doplňujeme zeleninovým salátem.
Poznámka:Příprava jíšky viz recept:”Jíška”.