REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená krkovice, česneková omáčka, rozpeky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařená uzená krkovice servírovaná nakrájená na plátky hojně podlitá domácí teplou česnekovou omáčkou. Místo klasických knedlíků, podle tohoto receptu, pak servírujeme jako přílohu rozpeky, netradiční přílohu, které vás však mile překvapí!


Ingredience:
800-900 guzené krkovice
1 kscibule
voda
sůl
koření:
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce
Na česnekovou omáčku:
500 mlhovězího nebo zeleninového vývaru
1 kelímeksmetany 31 %
6 ksstroužků česneku
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
Na rozpeky:
500 ghladké mouky
30 gčerstvého droždí
200-250 mlmléka (záleží na savosti mouky)
2 lžičkysoli
1 vrchovatá lžícesádla + 1 lžíce na potření upečených rozpeků
1 lžičkakrupicového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat, v tomto případě s česnekovou omáčkou a rozpeky.

Příprava česnekové omáčky:
1. Do hrnce dáme rozehřát sádlo
2. Tři oloupané stroužky česneku nadrobno nasekáme a vhodíme do horkého sádla, necháme minutku restovat do rozvonění česneku
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, tu zalejeme studeným vývarem a metličkou prošleháme, abychome neměli hrudky
4. Přidáme smetanu, pepř a sůl dle chuti, podle potřeby a požadované hustoty omáčky přidáváme mléko
5. Prováříme na mírném ohni a občasného promíchávání 20 minut
6. Nakonec přidáme zbývající česnek, který prolisujeme, prohřejeme a podáváme.

Příprava rozpeků:
1. Pokud máme domácí pekárnu, postupujeme obvyklým způsobem; napřed tekuté, poté sypké suroviny, do jednoho rohu pekárny cukr, do druhého sůl, doprostřed rozdrobené kvasnice, program “Těsto” (vymíchá, vykyne)
2. Pokud pečku nevlastníme, připravíme si kvásek; do misky dáme lžíci vlahého mléka, cukr a rodrobíme droždí, vymícháme kašičku, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do zadělávací mísy si prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo a mléku rozšlehané vejce, nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto
4. Přikryté utěrkou necháme v teple kynout cca 1 hodinu, pak si těsto na lehce pomoučené podložce ještě řádně propracujeme a rozdělíme na 8 nebo 12 dílků, vytvarujeme bochánky a ty v rozestupech umístíme na plech vystlaný papírem na pečení
5. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Ihned po vytažení z trouby rozpeky pomašlujeme sádlem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy