REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená krkovice, česneková omáčka, rozpeky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařená uzená krkovice servírovaná nakrájená na plátky hojně podlitá domácí teplou česnekovou omáčkou. Místo klasických knedlíků, podle tohoto receptu, pak servírujeme jako přílohu rozpeky, netradiční přílohu, které vás však mile překvapí!


Ingredience:
800-900 guzené krkovice
1 kscibule
voda
sůl
koření:
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce
Na česnekovou omáčku:
500 mlhovězího nebo zeleninového vývaru
1 kelímeksmetany 31 %
6 ksstroužků česneku
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
Na rozpeky:
500 ghladké mouky
30 gčerstvého droždí
200-250 mlmléka (záleží na savosti mouky)
2 lžičkysoli
1 vrchovatá lžícesádla + 1 lžíce na potření upečených rozpeků
1 lžičkakrupicového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat, v tomto případě s česnekovou omáčkou a rozpeky.

Příprava česnekové omáčky:
1. Do hrnce dáme rozehřát sádlo
2. Tři oloupané stroužky česneku nadrobno nasekáme a vhodíme do horkého sádla, necháme minutku restovat do rozvonění česneku
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, tu zalejeme studeným vývarem a metličkou prošleháme, abychome neměli hrudky
4. Přidáme smetanu, pepř a sůl dle chuti, podle potřeby a požadované hustoty omáčky přidáváme mléko
5. Prováříme na mírném ohni a občasného promíchávání 20 minut
6. Nakonec přidáme zbývající česnek, který prolisujeme, prohřejeme a podáváme.

Příprava rozpeků:
1. Pokud máme domácí pekárnu, postupujeme obvyklým způsobem; napřed tekuté, poté sypké suroviny, do jednoho rohu pekárny cukr, do druhého sůl, doprostřed rozdrobené kvasnice, program “Těsto” (vymíchá, vykyne)
2. Pokud pečku nevlastníme, připravíme si kvásek; do misky dáme lžíci vlahého mléka, cukr a rodrobíme droždí, vymícháme kašičku, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do zadělávací mísy si prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo a mléku rozšlehané vejce, nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto
4. Přikryté utěrkou necháme v teple kynout cca 1 hodinu, pak si těsto na lehce pomoučené podložce ještě řádně propracujeme a rozdělíme na 8 nebo 12 dílků, vytvarujeme bochánky a ty v rozestupech umístíme na plech vystlaný papírem na pečení
5. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Ihned po vytažení z trouby rozpeky pomašlujeme sádlem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy