REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená krkovice, česneková omáčka, rozpeky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařená uzená krkovice servírovaná nakrájená na plátky hojně podlitá domácí teplou česnekovou omáčkou. Místo klasických knedlíků, podle tohoto receptu, pak servírujeme jako přílohu rozpeky, netradiční přílohu, které vás však mile překvapí!


Ingredience:
800-900 guzené krkovice
1 kscibule
voda
sůl
koření:
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce
Na česnekovou omáčku:
500 mlhovězího nebo zeleninového vývaru
1 kelímeksmetany 31 %
6 ksstroužků česneku
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
Na rozpeky:
500 ghladké mouky
30 gčerstvého droždí
200-250 mlmléka (záleží na savosti mouky)
2 lžičkysoli
1 vrchovatá lžícesádla + 1 lžíce na potření upečených rozpeků
1 lžičkakrupicového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat, v tomto případě s česnekovou omáčkou a rozpeky.

Příprava česnekové omáčky:
1. Do hrnce dáme rozehřát sádlo
2. Tři oloupané stroužky česneku nadrobno nasekáme a vhodíme do horkého sádla, necháme minutku restovat do rozvonění česneku
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, tu zalejeme studeným vývarem a metličkou prošleháme, abychome neměli hrudky
4. Přidáme smetanu, pepř a sůl dle chuti, podle potřeby a požadované hustoty omáčky přidáváme mléko
5. Prováříme na mírném ohni a občasného promíchávání 20 minut
6. Nakonec přidáme zbývající česnek, který prolisujeme, prohřejeme a podáváme.

Příprava rozpeků:
1. Pokud máme domácí pekárnu, postupujeme obvyklým způsobem; napřed tekuté, poté sypké suroviny, do jednoho rohu pekárny cukr, do druhého sůl, doprostřed rozdrobené kvasnice, program “Těsto” (vymíchá, vykyne)
2. Pokud pečku nevlastníme, připravíme si kvásek; do misky dáme lžíci vlahého mléka, cukr a rodrobíme droždí, vymícháme kašičku, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do zadělávací mísy si prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo a mléku rozšlehané vejce, nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto
4. Přikryté utěrkou necháme v teple kynout cca 1 hodinu, pak si těsto na lehce pomoučené podložce ještě řádně propracujeme a rozdělíme na 8 nebo 12 dílků, vytvarujeme bochánky a ty v rozestupech umístíme na plech vystlaný papírem na pečení
5. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Ihned po vytažení z trouby rozpeky pomašlujeme sádlem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy