Špekáčky naložené v pikantním nálevu s cibulí a sterilovaným zelím.
Ingredience:
Recept na láhev o objemu 5 l: | |
2 kg | špekáčků |
450 g | sterilovaného zelí (v sladkokyselém nálevu) |
300 g | sterilované červené papriky |
6 ks | cibule |
15 ks | kuliček černého pepře |
10 ks | kuliček nového koření |
5 ks | bobkového listu |
6 ks | stroužků česneku |
4 ks | feferonek |
0,4 l | octa |
1 l | vody |
3 lžíce | cukru |
1 lžíce | soli |
1 lžíce | oleje |
Postup:
1. Dáme vařit vodu s octem
2. Jakmile nám začne voda vařit, přidáme sůl, cukr, nové koření, pepř, olej, bobkový list, jednu feferonku a necháme 5 minut povařit, pak nálev necháme vychladnout
3. Vychladlý nálev přecedíme a koření s feferonkou použijeme při skládání uzeniny do vrstev
4. Špekáčky oloupeme a po té je nakrojíme přes příč
5. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka
6. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme asi 1 cm vysokou vrstvu cibule
7. Na tuto cibuli poklademe vrstvu špekáčků naplněnou zelím a červenou paprikou, přidáme část koření s feferonkou
8. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice, mezivrstvu vyplníme zelím a při skládání špekáčků nezapomeneme do jednotlivých pater sklenice rozmístit stroužky česneku, chilli papričky a koření 9. Vychladlý nálev nalijeme do vyskládané sklenice
10. Sklenici dobře uzavřeme a necháme 6-7 dnů uležet v chladničce.
Množství feferonek i dalšího koření závisí především na Vaší chuti a dá se libovolně měnit.