Sláva olomouckých tvarůžků v minulosti obletěla celý svět. Nevyráběly se jen v Olomouci, ale i v Lošticích, Senici a Moravské Třebové. Vozily se až do Vídně, Uher a Haliče. Existuje stovky receptů, kde jsou tvarůžky jednou z hlavních surovin a platí to i pro tvarůžkové syrníky, které opravdu stojí za vyzkoušení!
Ingredience:
125 g | tvarůžků |
300 g | tvrdého tvarohu na strouhání |
150 g | uvařených brambor |
2 lžíce | krupice |
1 ks | vejce |
sádlo | |
kmín | |
sůl | |
petrželka na ozdobu | |
nakládané kysané zelí jako příloha |
Postup:
1. Tvaroh, vařené brambory a tvarůžky nastrouháme, přidáme vejce, krupici, kmín, sůl, vše zpracujeme v míse na těsto
2. Na vále vyválíme šišku asi velikosti houskového knedlíku, položíme na prkénko, v lednici necháme 1 hodinu ztuhnout
3. V pánvi rozehřejeme sádlo, ze šišky krájíme plátky asi 1 cm silné, ty smažíme z obou stran pěkně dozlatova
4. Teplé plátky syrníků na talíři posypeme strouhanou petrželkou a podáváme například s kysaným zelím.
Syrníky jsou chutné i studené.