Sladký koláč z kynutého základu potřeného ochuceným tvarohem, dozdobený borůvkami a drobenkou, upečený v troubě.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
250 g | měkkého tvarohu |
200 g | borůvek (čerstvých, nebo i mražených) |
100 g | krupicového cukru |
80 g | moučkového cukru |
90 g | hrubé mouky |
40 g | Hery nebo másla |
20 g | droždí |
2 sáčky | vanilkového cukru |
1 lžička | citronové kůry |
150 ml | mléka |
2 ks | vejce |
máslo na vymaštění plechu |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek a v teple ho necháme vzejít, což trvá cca 10-15 minut
2. Do mísy vsypeme zbylou hladkou mouku a moučkový cukr (necelých 60 g), přidáme také 1 sáček vanilkového cukru, sůl, 1 ks vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěný tuk, přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto
3. V teple těsto zakryté utěrkou necháme vykynout
4. Tvaroh rozmícháme s 80 g moučkového cukru, 1 sáčkem vanilkovým cukrem, 1 ks vejcem a citronovou kůrou
5. Ze 40 g hrubé mouky, 40 g cukru a 40 g Hery připravíme drobenku
6. Vykynulé těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1 cm silný a přeneseme ho na vymaštěný plech
7. Navrch rozetřeme tvarohovou náplň a rozložíme ovoce, v tomto případě borůvky
8. Koláč posypeme drobenkou a necháme znovu kynout, tak 15 minut
9. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová