Pečený koláč z kynutého těsta, pokladený jahodami a rebarborou, posypaný drobenkou.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | hladké mouky |
100 g | měkkého tvarohu |
60 g | cukru krupice |
50 g | másla |
15 g | droždí |
50 ml | mléka |
2 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
špetka soli | |
Na drobenku: | |
50 g | polohrubé mouky |
50 g | cukru krupice |
50 g | másla |
Na dohotovení: | |
300 g | rebarbory |
300 g | jahod |
Postup:
1. Do prosáté hladké mouky uděláme důlek a do něho rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Změklé máslo utřeme s měkkým tvarohem, žloutky, vanilkovým i zbylým krupicovým cukrem a špetkou soli, přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1cm, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě asi 20 minut kynout, potom na těstě vytvoříme pruhy z na drobno nakrájených očištěných jahod i rebarbory
4. Nakonec celý koláč posypeme drobenkou připravenou z polohrubé mouky, krupicového cukru a změklého másla, vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 40 minut.