REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohový koláč s borůvkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus koláče z lineckého těsta naplněný tvarohovou náplní, doplněný o borůvky, koláč upečený v troubě, servírovaný posypanou moučkovým cukrem a ozdobený snítky máty.


Ingredience:
370 glineckého těsta
papír na pečení a fazole (jako zátěž)
cukr moučka na posypání
forma na koláč + mouka na podsypání těsta
Na náplň:
350 gborůvek
115 gjemného tvarohu
60 gzakysané smetany
60 gcukru krupice
3 ksvejce
špetka citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a to i okraje formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme 30 minut v chladničce ztuhnout
2. Na těsto položíme papír na pečení, hojně posypeme fazolemi (takto zajistíme, aby nám těsto při pečení nevyběhlo) a v troubě vyhřáté na 200 °c pečeme 10 minut, potom papír i s fazolemi odstraníme a korpus dopečeme dozlatova, tedy asi dalších 10 minut
3. Do mísy dáme tvaroh, který pak utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku
4. Hmotu vylijeme na upečený a zchladlý korpus, posypeme omytými a důkladně okapanými borůvkami a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč dopečeme dalších 25 minut
5. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat, jak teplý, tak i studený ozdobený snítky máty.

Doporučení:

Čerstvé nebo i zmrazené borůvky můžete povařit ve vodě s trochou cukru. Docílíme tak sladší a výraznější chuti koláče.

Poznámka:

Pokud budete chtít borůvky i uprostřed náplně, není nic jednoduššího, než nalít jen část tvarohové náplně, pak dát část borůvek, koláč doplnit zbytkem tvarohové náplně a nakonec ozdobit zbytkem borůvek, vzniknou tak dvě vrstvy borůvek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy