REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohový koláč s borůvkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus koláče z lineckého těsta naplněný tvarohovou náplní, doplněný o borůvky, koláč upečený v troubě, servírovaný posypanou moučkovým cukrem a ozdobený snítky máty.


Ingredience:
370 glineckého těsta
papír na pečení a fazole (jako zátěž)
cukr moučka na posypání
forma na koláč + mouka na podsypání těsta
Na náplň:
350 gborůvek
115 gjemného tvarohu
60 gzakysané smetany
60 gcukru krupice
3 ksvejce
špetka citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a to i okraje formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme 30 minut v chladničce ztuhnout
2. Na těsto položíme papír na pečení, hojně posypeme fazolemi (takto zajistíme, aby nám těsto při pečení nevyběhlo) a v troubě vyhřáté na 200 °c pečeme 10 minut, potom papír i s fazolemi odstraníme a korpus dopečeme dozlatova, tedy asi dalších 10 minut
3. Do mísy dáme tvaroh, který pak utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku
4. Hmotu vylijeme na upečený a zchladlý korpus, posypeme omytými a důkladně okapanými borůvkami a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč dopečeme dalších 25 minut
5. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat, jak teplý, tak i studený ozdobený snítky máty.

Doporučení:

Čerstvé nebo i zmrazené borůvky můžete povařit ve vodě s trochou cukru. Docílíme tak sladší a výraznější chuti koláče.

Poznámka:

Pokud budete chtít borůvky i uprostřed náplně, není nic jednoduššího, než nalít jen část tvarohové náplně, pak dát část borůvek, koláč doplnit zbytkem tvarohové náplně a nakonec ozdobit zbytkem borůvek, vzniknou tak dvě vrstvy borůvek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy