REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohový koláč s borůvkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus koláče z lineckého těsta naplněný tvarohovou náplní, doplněný o borůvky, koláč upečený v troubě, servírovaný posypanou moučkovým cukrem a ozdobený snítky máty.


Ingredience:
370 glineckého těsta
papír na pečení a fazole (jako zátěž)
cukr moučka na posypání
forma na koláč + mouka na podsypání těsta
Na náplň:
350 gborůvek
115 gjemného tvarohu
60 gzakysané smetany
60 gcukru krupice
3 ksvejce
špetka citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a to i okraje formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme 30 minut v chladničce ztuhnout
2. Na těsto položíme papír na pečení, hojně posypeme fazolemi (takto zajistíme, aby nám těsto při pečení nevyběhlo) a v troubě vyhřáté na 200 °c pečeme 10 minut, potom papír i s fazolemi odstraníme a korpus dopečeme dozlatova, tedy asi dalších 10 minut
3. Do mísy dáme tvaroh, který pak utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku
4. Hmotu vylijeme na upečený a zchladlý korpus, posypeme omytými a důkladně okapanými borůvkami a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč dopečeme dalších 25 minut
5. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat, jak teplý, tak i studený ozdobený snítky máty.

Doporučení:

Čerstvé nebo i zmrazené borůvky můžete povařit ve vodě s trochou cukru. Docílíme tak sladší a výraznější chuti koláče.

Poznámka:

Pokud budete chtít borůvky i uprostřed náplně, není nic jednoduššího, než nalít jen část tvarohové náplně, pak dát část borůvek, koláč doplnit zbytkem tvarohové náplně a nakonec ozdobit zbytkem borůvek, vzniknou tak dvě vrstvy borůvek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy