Zapečené těsto plněné jablky, brusinkami a tvarohovou směsí, posypané drobenou, dopečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
280 g | polohrubé mouky |
200 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
100 g | měkkého tvarohu |
2 lžíce | solamylu |
1/2 ks | balíčku prášku do pečiva |
1 ks | vejce |
Na náplň: | |
400 g | měkkého tvarohu |
100 g | brusinek |
100 g | moučkového cukru |
2 lžíce | solamylu |
8 ks | malých jablek |
3 ks | vajec |
2 ks | balíčku vanilkového cukru |
Na drobenku: | |
30 g | polohrubé mouky |
20 g | másla |
10 g | cukru krupice |
2 ks | balíčků vanilkového cukru |
1/2 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
Postup:
1. Polohrubou mouku prosijeme s práškem do pečiva, moučkovým cukrem, solamylem, přidáme rozklepnuté vejce, změklé nakrájené máslo, měkký tvaroh a vypracujeme pevné těsto
2. Těstem vyložíme dortovou formu o průměru 26 cm a vytvoříme 4 cm vysoký okraj
3. Oloupaná jablka zbavíme jádřince tak, aby plody zůstaly v celku, pak jablka naskládáme na těsto ve formě a jejich středy vyplníme brusinkami
4. Měkký tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, solamylem a rozklepnutými vejci, rozetřeme na jablka a zapečeme v předehřáté troubě při 160 °C 20 minut
5. Pak koláč vyndáme, posypeme drobenkou připravenou smícháním polohrubé mouky, prášku do pečiva, krupicovým cukrem i vanilkovými cukry a změklého másla
6. Dáme zpět do trouby, pečeme ještě 30 minut, necháme vychladnout ve formě a potom vyndáme z formy.