Velmi lahodný a osvěžující dezert připravený ze sušenkového základu potřeného tvarohovo-malinovou náplní, servírovaný dobře vychlazený, přelitý ovocnou omáčkou.
Ingredience:
Na základ: | |
200 g | čokoládových (kakaových) sušenek např. Koka, BeBe atp |
100 g | másla |
Na tvarohový krém: | |
500 g | tvarohu ve vaničce, já měla farmářský |
400 g | malin |
140 g | třtinového cukru |
250 ml | smetany ke šlehání 33 % |
140 ml | smetany na vaření 12 % |
4 ks | plátky želatiny Dr. Oetker |
1 ks | pomeranče |
Na omáčku: | |
250 g | letního drobného ovoce (maliny, borůvky, rybíz, jahody ...) |
4 lžíce | pomerančové fresh šťávy |
3 lžíce | třtinového cukru |
Postup:
1. Sušenky dáme do mikrotenového sáčku a podrtíme válečkem
2. Rozpustíme máslo a necháme vychladnout
3. Sušenkové drobečky s máslem propracujeme do celistvé, mírně drolící se hmoty a za pomocí boží a sklenky či ručního válečku napěchujeme a urovnáme do dortové formy
4. Připravíme si náplň; do vhodné nádoby dáme cca 4 lžíce studené vody a necháme nabobtnat želatinové plátky, tvaroh, cukr, 4 lžíce pomerančové šťávy a nastrouhanou kůru z pomeranče vyšleháme do hladkého krému, smetanu na vaření přivedeme téměř k bodu varu
5. Přidáme nabobtnanou želatinu a promícháme, plátky se téměř ihned krásně rozpustí
6. Smetanu ke šlehání vyšleháme do polotuha
7. Do tvarohového krému přidáme chladnou želatinovou smetanu, ušlehanou smetanu a zlehka vmícháme maliny, stejně se pomačkají, obarví tvaroh, ale na chuti to neubere
8. Tvaroho-malinovou náplní plníme dortovou formu se sušenkovým základem a odložíme na noc do ledničky, prosím
9. A ještě omáčku; jednoduše tak, že smícháme ingredience na ni určené a dáme taktéž do ledničky
10. Moučník podáváme s chladnou omáčkou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Tvarohovo-jogurtové řezy
Tvarohový dezert z pečeného korpusu, zdobený čokoládovou polevou