Tvarohové těsto rozválené, nakrájené na čtverce, vytvarované taštičky pak naplněné povidly, uvařené ve vodě, okapané servírované posypané perníkem a cukrem, přelité přepuštěným máslem.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
250 g | tvarohu (NE VANIČKOVÝ) |
25 g | másla nebo Hery |
1/2 lžičky | soli |
1 ks | vejce |
Na náplň: | |
100 g | hustých švestkových povidel |
Na závěr: | |
100 g | přepuštěného másla |
strouhaný perník | |
moučkový cukr | |
A ještě: | |
1 ks | bílek, kterým potřeme okraje nakrájených čtverců |
Postup:
1. Ze všech surovin zpracujeme nelepivé pružné těsto, na lehce pomoučené podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a rádýlkem nakrájíme na čtverce 6 x 6 cm
2. Bílkem potřeme okraje nakrájených čtverců, do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme, kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě
3. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli. Jakmile začne voda vřít, nahážeme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut
4. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře, tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová