REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohové řezy s bílou a tmavou čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný pečený korpus potřený tmavou, pak i světlou náplní ze želatiny, kakaa a dalších ingrediencí, dezert posypaný kakaem, servírovaný dobře ztuhnutý v lednici.


Ingredience:
Těsto na plech 30 x 40 cm:
140 gjemného krystalového cukru
70 gpolohrubé mouky
20 gkakaa
3/4 lžičkyprášku do pečiva
5 ksvajec
špetka soli
Na obě tvarohové náplně:
1 kgtvarohu
200 gtmavé čokolády
200 gbílé čokolády
35 gželatiny (20 g do tmavé náplně + 15 g do bílé náplně)
1 lšlehačky (smetany)
2 lžícevody
Ostatní:
kakao na posyp

Postup:

1. Bílky vyšleháme se špetkou soli, přidáme cukr a dobře vyšleháme, přidáme žloutky a na nejmenších obrátkách jejich zašleháme, pak přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, kakao doporučuji prosít také, zamícháme už jen ručně, jemně, ale důkladně
2. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 190 °C cca 15 minut
3. Nad párou si za stálého míchání rozpustíme nejprve tmavou čokoládu, dáváme pozor, aby se mísa nedotýkala vody, čokoláda může srazit, rozpuštěnou čokoládu odložíme na chvíli bokem
4. Do 20 g želatiny přidáme 2 lžíce vody a necháme ji nabobtnat, šlehačku vyšleháme, tvaroh rozmícháme a přidáme vyšlehanou šlehačku, celou masu rozdělíme na 2 poloviny, případně pokud máme obavy, že si hmotu nerozdělíme přesně na polovinu, tak si uděláme základ (tvarohovo-šlehačkový) pro tmavou i pro světlou náplň zvlášť
5. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na velmi mírném ohni za stálého míchání
6. Do jedné poloviny šlehačkovo-tvarohové směsi přidáme ochlazenou, ale stále tekutou tmavou čokoládu, dobře promícháme, z této šlehačkovo-tvarohovo-čokoládové masy přidáme do želatiny 2-3 lžíce a dobře rozmícháme v želatině, pak přidáme do zbytku masy a dobře prošleháme, aby želatina dostala do celé hmoty
7. Hmotu natřeme na piškot (z vychladlé piškoty jsme odstranili pečící papír) a odložíme zachladit do chladničky (doporučuji na 15 minut do mrazáku)
8. Nad párou za stálého míchání rozpustíme bílou čokoládu s 1 lžící vody a postupujeme stejně jako při tmavé čokoládě pouze s menším množstvím želatiny
9. Světlu šlehačkovo-tvarohovo-čokoládově želatinovou masu natřeme na tmavou nádivku a odložíme minimálně na 3 hodiny ztuhnout do lednice
10. Před podáváním jemně poprášíme kakaem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy