REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohové řezy s bílou a tmavou čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný pečený korpus potřený tmavou, pak i světlou náplní ze želatiny, kakaa a dalších ingrediencí, dezert posypaný kakaem, servírovaný dobře ztuhnutý v lednici.


Ingredience:
Těsto na plech 30 x 40 cm:
140 gjemného krystalového cukru
70 gpolohrubé mouky
20 gkakaa
3/4 lžičkyprášku do pečiva
5 ksvajec
špetka soli
Na obě tvarohové náplně:
1 kgtvarohu
200 gtmavé čokolády
200 gbílé čokolády
35 gželatiny (20 g do tmavé náplně + 15 g do bílé náplně)
1 lšlehačky (smetany)
2 lžícevody
Ostatní:
kakao na posyp

Postup:

1. Bílky vyšleháme se špetkou soli, přidáme cukr a dobře vyšleháme, přidáme žloutky a na nejmenších obrátkách jejich zašleháme, pak přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, kakao doporučuji prosít také, zamícháme už jen ručně, jemně, ale důkladně
2. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 190 °C cca 15 minut
3. Nad párou si za stálého míchání rozpustíme nejprve tmavou čokoládu, dáváme pozor, aby se mísa nedotýkala vody, čokoláda může srazit, rozpuštěnou čokoládu odložíme na chvíli bokem
4. Do 20 g želatiny přidáme 2 lžíce vody a necháme ji nabobtnat, šlehačku vyšleháme, tvaroh rozmícháme a přidáme vyšlehanou šlehačku, celou masu rozdělíme na 2 poloviny, případně pokud máme obavy, že si hmotu nerozdělíme přesně na polovinu, tak si uděláme základ (tvarohovo-šlehačkový) pro tmavou i pro světlou náplň zvlášť
5. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na velmi mírném ohni za stálého míchání
6. Do jedné poloviny šlehačkovo-tvarohové směsi přidáme ochlazenou, ale stále tekutou tmavou čokoládu, dobře promícháme, z této šlehačkovo-tvarohovo-čokoládové masy přidáme do želatiny 2-3 lžíce a dobře rozmícháme v želatině, pak přidáme do zbytku masy a dobře prošleháme, aby želatina dostala do celé hmoty
7. Hmotu natřeme na piškot (z vychladlé piškoty jsme odstranili pečící papír) a odložíme zachladit do chladničky (doporučuji na 15 minut do mrazáku)
8. Nad párou za stálého míchání rozpustíme bílou čokoládu s 1 lžící vody a postupujeme stejně jako při tmavé čokoládě pouze s menším množstvím želatiny
9. Světlu šlehačkovo-tvarohovo-čokoládově želatinovou masu natřeme na tmavou nádivku a odložíme minimálně na 3 hodiny ztuhnout do lednice
10. Před podáváním jemně poprášíme kakaem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy