Osvěžující dortíčky z piškotového korpusu, měkkého tvarohu, smetany a čerstvého ovoce.
Ingredience:
5 ks | vajec |
6 ks | plátků želatiny |
500 g | měkkého tvarohu |
150 g | cukru |
2,5 dl | smetany ke šlehání |
šťáva z 1 ks citrónu | |
olej na vymazání formiček | |
cukr na vysypání formiček | |
drobné čerstvé ovoce na zdobení | |
čiřá želatina na potření | |
Na piškotové těsto: | |
4 ks | vajec |
180 g | hrubé nebo polohrubé mouky |
160 g | moučkového cukru |
5 lžic | horké vody |
1 lžička | prášku do pečiva |
3 lžíce | kakaa |
Postup:
1. Jemně naklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky rozšleháme s horkou vodou, potom postupně přidáváme dvě třetiny cukru a našleháme do husté pěny
3. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta
4. Do žloutkové pěny přidáváme střídavě po částech tuhý sníh a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem
5. Ihned po dokončení těsta je nutné dát péci!
6. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C, těsto tak pomalu nabývá a nepopraská
7. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo
8. V míse rozmícháme měkký tvaroh s cukrem a citrónovou šťávou
9. Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby byly zcela ponořené a necháme je asi 5 minut nabobtnat, pak je zahřejeme, dokud se želatina zcela nerozpustí (nevaříme!) a vmícháme do tvarohové směsi
10. Na závěr po částech vmícháme ušlehanou smetanu
11. Kulaté vyšší formičky vytřeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem
12. Z čokoládového korpusu vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka o stejné velikosti jako formičky a vložíme je na dno připravených formiček
13. Každou z nich doplníme tvarohovou hmotou a naplněné formičky uložíme v chladu, dokud hmota neztuhne
14. Ztuhlé dortíčky opatrně vyklopíme z formiček a každý bohatě ozdobíme nakrájenými kousky ovoce, které potřeme, nejlépe štětcem, rozpuštěnou želatinou, aby ovoce zůstalo lesklé.