REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohové dortíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osvěžující dortíčky z piškotového korpusu, měkkého tvarohu, smetany a čerstvého ovoce.


Ingredience:
5 ksvajec
6 ksplátků želatiny
500 gměkkého tvarohu
150 gcukru
2,5 dlsmetany ke šlehání
šťáva z 1 ks citrónu
olej na vymazání formiček
cukr na vysypání formiček
drobné čerstvé ovoce na zdobení
čiřá želatina na potření
Na piškotové těsto:
4 ksvajec
180 ghrubé nebo polohrubé mouky
160 gmoučkového cukru
5 lžichorké vody
1 lžičkaprášku do pečiva
3 lžícekakaa

Postup:

1. Jemně naklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky rozšleháme s horkou vodou, potom postupně přidáváme dvě třetiny cukru a našleháme do husté pěny
3. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta
4. Do žloutkové pěny přidáváme střídavě po částech tuhý sníh a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem
5. Ihned po dokončení těsta je nutné dát péci!
6. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C, těsto tak pomalu nabývá a nepopraská
7. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo
8. V míse rozmícháme měkký tvaroh s cukrem a citrónovou šťávou
9. Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby byly zcela ponořené a necháme je asi 5 minut nabobtnat, pak je zahřejeme, dokud se želatina zcela nerozpustí (nevaříme!) a vmícháme do tvarohové směsi
10. Na závěr po částech vmícháme ušlehanou smetanu
11. Kulaté vyšší formičky vytřeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem
12. Z čokoládového korpusu vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka o stejné velikosti jako formičky a vložíme je na dno připravených formiček
13. Každou z nich doplníme tvarohovou hmotou a naplněné formičky uložíme v chladu, dokud hmota neztuhne
14. Ztuhlé dortíčky opatrně vyklopíme z formiček a každý bohatě ozdobíme nakrájenými kousky ovoce, které potřeme, nejlépe štětcem, rozpuštěnou želatinou, aby ovoce zůstalo lesklé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy