Plátky žemle ochucené mlékem, proložené strouhanými jablky a tvarohovou náplní, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
750 g | jablek |
50 g | pískového cukru |
50 g | másla |
300 ml | mléka |
3-4 ks | starších žemlí (rohlíků) |
2 ks | vajec |
mletá skořice | |
moučkový cukr na posypání | |
Na tvarohovou náplň: | |
400 g | měkkého tvarohu |
50 g | pískového cukru |
2 ks | vajec |
1 ks | vanilkového cukru |
3 lžíce | rozinek namočených v rumu |
1 lžička | citronové kůry |
Postup:
1. Žemle nakrájíme na tenké plátky, položíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 8 minut, pak vyndáme a necháme vychladnout
2. Tvaroh utřeme se žloutky, pískovým cukrem a vanilkovým cukrem, pak vmícháme rozinky, citronovou kůru a tuhý sníh z bílků
3. Plátky pečiva namočíme jednou stranou v rozšlehaném mléce s vejci, naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku vyloženým pečicím papírem a dno potřeme 25 g másla 4. Vrstvu pečiva pokryjeme polovinou oloupaných, na hrubo nastrouhaných jablek, posypeme skořicí a pískovým cukrem, navrch rozložíme v mléce namočené pečivo, zbylé mléko nalijeme na povrch a ten poklademe plátky zbylého másla
5. Zapékací mísu dáme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 45 minut a pak upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Foto: Naďa Indruchová