Piškotový korpus na roládu upečený v troubě, po zchladnutí potřený tvarohovým krémem, zamotaný, roláda i z venku ozdobená krémem, nastrouhaným marcipánem a marcipánovými květy.
Ingredience:
Na piškot: | |
140 g | polohrubé mouky |
140 g | práškového cukru |
2 lžičky | vanilínového cukru |
1 lžička | kypřícího prášku do pečiva |
7 ks | vajec |
Na tvarohový krém: | |
300 g | nízkotučného tvarohu |
150 g | másla |
100 g | práškového cukru |
50 g | kandované citronové kůry |
2 lžičky | vanilínového cukru |
2 lžičky | rumu |
Na ozdobení: | |
100 g | marcipánu |
potravinářské barvy | |
Ostatní: papír na pečení |
Postup:
1. Z vajíček oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého pak zašleháme práškový a vanilínový cukr a žloutky
2. Do mouky zamícháme kypřící prášek, mouku zapracujeme postupně do hmoty
3. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C péct 7 minut
4. Upečený plát i s papírem vytáhneme z plechu, stočíme a necháme vychladnout
5. Připravíme si krém; citronovou kůru nadrobno pokrájíme, zalijeme rumem a necháme 1 hodinu stát, povolené máslo vyšleháme s práškovým a vanilínovým cukrem, vmícháme tvaroh, 3 lžíce odložíme, do zbytku zamícháme připravenou kůru
6. Vychladlý stočený plát opatrně rozvineme, potřeme krémem a opět ho stočíme
7. Povrch rolády potřeme odloženým krémem, ozdobíme nastrouhaným marcipánem a marcipánovými květy, které jsem si vyrobily z obarveného marcipánu
8. Roládu odložíme do chladna, aby pěkně ztuhla.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.