Sladké buchtové těsto naplněné tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru kytiček, nakonec upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
120 g | krupicového cukru |
60 g | másla |
20 g | vanilkového cukru |
20 g | droždí |
1 ks | žloutku |
1 ks | vejce |
2,5 dcl | mléka |
špetka soli + máslo na vytření pekáče a první potření buchet | |
Na potření na závěr: | |
2 lžíce | rozehřátého másla |
1 lžíce | rumu |
moučkový cukr na posypání | |
Na tvarohovou náplň: | |
250 g | tvarohu |
1 lžíce | rozinek |
1 ks | žloutku |
rum | |
citronová kůra a šťáva | |
vanilkový a krystalový cukr dle chuti |
Postup:
1. Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek
2. K vzejitému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka spolu s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu
3. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 1 hodinu
4. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše hada, toho rozkrájíme na jednotlivé dílky, které naplníme tvarohovou náplní, dobře uzavřeme, zploštíme a nařízneme od středu do krajů na 7 trojúhelníčků (střed musí zůstat nenakrojený!), každý trojúhelníček pak opatrně v jednom směru otočíme, takže se nám objeví náplň a okraj těsta, vytvoříme tak květiny
5. Vytvarované tvarohánky klademe do pekáče vymaštěného máslem, raději dost od sebe, aby se nám vzájemně neslepily, můžeme je potřít máslem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova
7. Ještě teplé tvarohánky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem
8. Necháme vychladnout, na talíři květy ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Příprava náplně:
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.