REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohánky ve tvaru kytičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké buchtové těsto naplněné tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru kytiček, nakonec upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gkrupicového cukru
60 gmásla
20 gvanilkového cukru
20 gdroždí
1 ksžloutku
1 ksvejce
2,5 dclmléka
špetka soli + máslo na vytření pekáče a první potření buchet
Na potření na závěr:
2 lžícerozehřátého másla
1 lžícerumu
moučkový cukr na posypání
Na tvarohovou náplň:
250 gtvarohu
1 lžícerozinek
1 ksžloutku
rum
citronová kůra a šťáva
vanilkový a krystalový cukr dle chuti

Postup:

1. Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek
2. K vzejitému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka spolu s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu
3. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 1 hodinu
4. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše hada, toho rozkrájíme na jednotlivé dílky, které naplníme tvarohovou náplní, dobře uzavřeme, zploštíme a nařízneme od středu do krajů na 7 trojúhelníčků (střed musí zůstat nenakrojený!), každý trojúhelníček pak opatrně v jednom směru otočíme, takže se nám objeví náplň a okraj těsta, vytvoříme tak květiny
5. Vytvarované tvarohánky klademe do pekáče vymaštěného máslem, raději dost od sebe, aby se nám vzájemně neslepily, můžeme je potřít máslem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova
7. Ještě teplé tvarohánky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem
8. Necháme vychladnout, na talíři květy ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Příprava náplně:
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy